Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEZA NA KUŠNJI

Je li moguće vratiti intimnost nakon preljuba? Stručnjaci tvrde da jest ako slijedite ovih 7 koraka

shutterstock
12.06.2024.
u 20:30

Preljub stvara osjećaj tjeskobe, nepovjerenja pa čak i fizičke odbojnosti prema partneru. Ipak, stručnjaci tvrde kako neki parovi iz takve situacije izlaze snažniji i povezaniji

Preljub je jedna od najvećih kušnji za svaku vezu i pitanje koje će si postaviti većina parova koji se nađu u takvoj situaciju glasi – je li moguće vratiti povjerenje i intimnost nakon prijevare? Stručnjaci za veze tvrde, jest! Doduše, to najčešće zahtijeva puno vremena, strpljenja i međusobnog razumijevanja.

Natalie Rosado, savjetnica za mentalno zdravlje, za Best Life je otkrila da vraćanje povjerenja može potrajati, prvenstvo zbog toga što prevareni partner može osjećati tjeskobu, odvojenost te fizičku odbojnost prema nevjernom partneru.

VEZANI ČLANCI: 

'Obnova intimnosti nakon preljuba je moguća, ali zahtijeva vrijeme te trud i posvećenost oboje partnera,' tvrdi Rosado, dodajući kako neki parovi iz takvih situacija na koncu izlaze snažniji i povezaniji no što su bili prije afere. Rosado je podijelila i nekoliko savjeta za postupno obnavljanje intimnosti nakon preljuba.

Izrada 'plan zacjeljivanja': Plan bi trebao biti konkretan i realan. Primjerice, partneri se mogu dogovoriti da svake večeri provedu 15 minuta razgovarajući o svojim osjećajima, čitajući knjige o poboljšanju odnosa ili sudjelujući na radionicama za parove. Mogu i jednom tjedno jednostavno otići na spoj. Dobro bi bilo da, bilježeći aktivnosti i dojmove, prate svoj napredak.

Prepuštanje nostalgiji: Nakon prijevare, partneri su skloni zaboraviti na sve one lijepe stvari koje su ih svojedobno povezale. Zbog toga je nužno da parovi razgovaraju o onome što ih je privuklo jedno drugome, postavljajući si otvorena pitanja, primjerice 'Što ti se najviše svidjelo na meni?', 'Po čemu još pamtiš dan kad smo se sreli?' i sl.

GALERIJA: Ovo je 10 znakova koji otkrivaju da vas vaš partner nikada neće prevariti

1/11

Ponovno uspostavljajte fizičke bliskosti: Pravi je izazov vratiti fizičku intimnost nakon preljuba i prije toga je nužno uspostaviti osjećaj emocionalne sigurnosti. Stručnjaci parovima savjetuju da krenu s jednostavnijim fizičkim kontaktima, kao što su držanje za ruke za vrijeme gledanja filma ili nježna masaža prije spavanja. S vremenom bi intimnost sama po sebi trebala postati intenzivnija.

Uvažavanje partnerovih osjećaja: Razgovor o osjećajima, posebice onima prevarenog partnera, je važan. Partneri koji su počinili preljub najčešće žele što prije krenuti dalje s vezom, no stručnjaci upozoravaju kako će ignoriranje osjećaja druge strane samo pogoršati situaciju i dovesti do toga da se oboje partnera osjeća loše.

VEZANI ČLANCI: 

Postavljanje zajedničkih ciljeva: Ti ciljevi mogu biti povezani s osobnim rastom, duhovnošću, financijama, hobijima ili nekim drugim vrijednostima. Na primjer, cilj može biti štednja za zajednički odmor ili poboljšanje zdravlja kroz zajedničku tjelovježbu. Rad na takvim ciljevima jača osjećaj partnerstva.

Pomoć stručnjaka: U slučaju da duže vrijeme nakon preljuba na uspijevaju povratiti intimnost, parovi trebaju potražiti savjet stručnjaka koji će im pomoći u prepoznavanju temeljnih problema, uključujući i one koji su doveli do nevjere. Osim toga, stručna osoba će naučiti parove novim komunikacijskim vještinama i načinima rješavanja sukoba. Terapeut može predložiti i specifične vježbe za obnovu emocionalne i fizičke intimnosti.

'Ostala sam trudna s drugim muškarcem tijekom putovanja s prijateljicom, suprug ništa ne zna'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije