pitamo vas

ANKETA: Što vas najviše živcira kod konobara?

Ilustracija
Borna Filic/Pixsell
23.09.2023.
u 13:17

Kada ti tri dana ne žele naplatiti. Već se sve pojelo i popilo, tanjuri su odneseni, 20 minuta svi sjedimo za praznim stolom, pita nas hoćemo još kavu ili nešto... "Ne, može račun samo, molim. I opet ništa..., piše korisnica u komentarima.

Neodlučni gosti, gosti koji ne govore 'hvala' i molim' i gomilanje smeća (poput salveta i iskorištenih vrećica šećera) po tanjuru neke su od stvari koje su konobari naveli kao 'najiritantnije' kada je riječ o ponašanju gostiju u restoranima i kafićima, no što gosti misle o njima i njihovim 'najvećim grijesima'? To je pitanje prije nekog vremena postavio i jedan korisnik na Redditu, a konobare se u odgovorima nije štedjelo. Nastao je tako prilično dugačak popis stvari koje ljudi ne vole doživjeti u restoranima i kafićima u koje zalaze, a neki od komentara su bili:

"Kada nisam još ni sjela, tek uzimam meni, a konobar je već tu sa nervoznim "Šta ćes popit?" Neću ništa, pusti me da vidim koliko šta košta prvo. Također, kafići i restorani u koje idem nisu zadnje rupe pa volim pogledati i imaju li možda nešto posebno na meniju ali mnogi konobari za to nemaju živaca...", napisao je jedan korisnik.

"Kada ti tri dana ne žele naplatiti. Već se sve pojelo i popilo, tanjuri su odneseni, 20 minuta svi sjedimo za praznim stolom, pita nas hoćemo kavu ili nešto... ne, može račun, molim. I ništa. Onda daš signal konobaru, prođe pokraj... Ok, možda nije vidio. Dvije minute kasnije ''e, oprostite, je l'' mogu platiti? Kako da ne, evo me odmah"..  Pet min kasnije dolazi drugi , "je l' bilo sve dobro?" Ja kažem "je, al' daj da ti platim (pružam pare), a konobar će "evo samo da uzmem novčanik". U međuvremenu uzima nove narudžbe itd, ali do mene nitko ne dolazi. I na kraju se ljuti jer mu 58 plaćam sa 100...", piše jedna korisnica, a svoja je razmišljanja podijelio i jedan bivši konobar koji je napisao:

VEZANI ČLANCI:

"Radio sam ko' konobar pa znam: svi oni prijave niti 50%, čak i manje prometa. Kod jednog gazde sam morao skupljati račune koje je on poslije brisao iz kase. Znajući kakav je, neke od tih računa sam si ostavio kao osiguranje. Završila sezona, on meni duguje dvije plaće. Lijepo sam ga molio tri mjeseca da mi plati. Onda sam došao kad je imao neki koncert (on na vratima i pusti mene i curu unutra, kao piće na njega, a za razgovor nema vremena jer radi). Ja dio računa dam jednom konobaru unutra i poručim da sutra dolazim po plaće. Sutra su me plaće čekale, njega nije bilo. I bolje da nije jer gledajući odavde, tip me mogao složiti jednom pleskom da plačem ko' curica...", napisao je, bivši konobar i dodao: "P.s. Ide mi na živce i što  kukaju od početka COVID-a, a novčanih rezervi imaju za sljedećih pet godina"...

Ipak, nije sve bilo negativno pa je; iako se često priča da je na Zapadu sve bolje; jedna žena koja trenutno živi u Belgiji napisala da bi 'naši konobari mogli doći tamo i njihovima održati predavanje", a što sve ne valja kod konobara te visokorazvijene europske zemlje, navela je u nekoliko točaka:

  • Ako je malo veći kafić, možeš računati na to da stolovi neće biti pospremljeni. Konobar će te, dapače, vrlo često i uputiti na nepospremljeni stol i vratiti se tek za 10-ak minuta da ga počisti.
  • Vrlo često, iako je politika mjesta da se poslužuje za stolom, konobar neće doći ako ga ne pozoveš ili će pak doći tek za 20-ak minuta.
  • Više puta sam stajala u redu da platim nešto za šankom, a konobari su gledali red i raspravljali o tome šta će jesti u pauzi za ručak. Kao tete u MUP-u ali onak, još gore.
  • Pola kafića ima samo beskontaktno plaćanje, a druga polovica samo keš. Bankomati su tipa jedan do dva po kvartu i često ti treba 15 min pješice do njih. Njih to apsolutno ne zanima i, iako svi imaju aparate za kartice, ako odluče da neće tako naplatiti, pošalju te po keš.
  • Zaboraviti dio narudžbe (npr. vodu, drugu vrstu mlijeka u kavu, ekstra šećer, itd) je isto tako apsolutno normalno.
  • Pepeljare su uredno prepune kad sjedneš za stol i sam si ih moraš promijeniti ili pak naglasiti da ih promijene. Vidno su nadrkani i neugodni prema gostu samo zato što im je loš dan..., napisala je o konobarima u Belgiji, pa konobarima u Hrvatskoj poručila: "Hvala vam što ste, sa svim svojim manama, normalniji i uslužniji od njih!".

Kakva su vaša iskustva? Podijelite ih u anketi

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
14:14 23.09.2023.

Kad mi skrati kratko piće.

MA
Maslac
09:12 24.09.2023.

Konobari su ogledalo restorana ili kafica. Konobar treba uvijek stajati ispred lokala ili sanka da vide gosti da je netko tu, da bi sjeli....sta se tice neprofesinalnosti?, nikakvo cudo jer i sami vlasnici nisu konobari ili kuhari po struci i tko bi ih naucio. Konobari koji *napadaju* i *zaletavaju* se na goste nemaju radno iskustva i sve bi brze bolje kao da jedna sihta netraje 8 ili vise sati. Zaboravnost? , nikakvo cudo...puno stolova i gostiju , vi hocete platiti, 2. stol hoce naruciti, na 3. stolu fali sol, zvoni telefon, kuhinja zvoni da dodje po jelo i to je to. Bio sam ljetos u Rijeci u Bunker-u i konobar koji nas je posluzivao nije niti rekao izvolte ( domaci decko po naglasku rijecanin ) ali kad sam mu baksis ostavio rekao je hvala. Prije dosta godina u Opatiji ( u centru uz more prodaju Burgere ) sluzio nas je konobar koji takodjer nije govorio izvolte i cak sam primjetio i mrznju u njemu ( jedna cura je govorila ekavicu) ali posto smo duze sjedili a i on nas je namjerno zanemarivao u pomoc su mu skocila dva konobara: jedan visoki zagrebcanin ( kulturan i top konobar ) i jedan Mile krajisnik ( tada mozda 50+ godina koji je imao svoju publiku ( malo zesce igrace iz ZG-a ali mnoge turiste koji su pri dolasku odmah njega pitali koji su njegovi stolovi da bih bilo od njega posluzeni).Jedan konobar mora voljeti ljude jer ako je drugacije onda bih bilo bolje da trazi dr. posao.

AK
Aka
13:55 23.09.2023.

Po mome. svaki konobar želi na neki način prevariti gosta. Barem je tako kod nas. To me ne živcira, nego me žalosti, ne zbog mene, nego zbog njih samih. Razmišljam u kojem su to jadnom položaju ljudi koji se moraju baviti sitnim prevarama da bi preživjeli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije