turistička patrola

Bašćanska ploča ili plaža? Gosti biraju oboje!

'12.07.2013., Baska - Panoramski pogled na Basku koja obiluje sljuncanim plazama od kojih je najveca i jedna od najljepsih \'Vela plaza\' koja se nalazi u samom naselju. U  Baskoj se nalaze brojne kul
'Borna Filic/PIXSELL'
17.07.2013.
u 12:00

Logika u sezoni - 
Bitno je da Baška ima bogatu ponudu jer je dislocirana od ostatka otoka.

Crkva sv. Ivana iznad Baške na mjestu je nekadašnjeg kaštela u kojemu su svoj dvorac imali i Frankopani, koji su tamo često boravili. Vjerojatno stoga što s tog položaja puca prekrasan pogled ne samo na bašćansku uvalu nego i na Velebit i na otoke sjevernog Jadrana. Bašku okružuje nekoliko takvih vidikovaca, a jedan je od njih i svetište iznad naselja Batomalj. Pitate li mještane je li Baška poznatija po bašćanskoj plaži ili Bašćanskoj ploči, naići ćete na mnoge dileme.

No nema sumnje, turisti mogu birati hoće li otići na Velu plažu u centru mjesta, koja je okružena mnogobrojnim lokalima, restoranima, pizzerijama, kafićima i hotelima, ili će se prošetati do obližnjeg Jurandvora, mjesta pronalaska poznate Bašćanske ploče, čija replika stoji u podu crkve sv. Lucije, dok se original čuva u zgradi HAZU u Zagrebu. Hrvatski gosti i domaćini priznaju da se naježe kad stoje na mjestu gdje su opati čuvali dokumente iz 12. stoljeća.

Uhvate se kako im misli odlutaju u ta vremena, gledajući ostatke nekadašnje svećenikove kuće ili obližnjeg benediktinskog samostana...

Jedan od razloga zašto turisti dolaze u Bašku jest i akvarij smješten u samom centu, gdje sedamdesetak vrsta riba živi u dvjesto kvadratnih metara. Otkako je otvoren 2008. godine, privlači godišnje 30.000 turista, a opremali su ga i onim vrstama koje su ulovili lokalni ribari.

– Bitno je da Baška ima što više sadržaja jer je dislocirana od ostatka otoka, a mi držimo samo jadranske ribe – kaže vlasnik akvarija Dragan Brnić.

Iako je Baška jedno od najstarijih kupališnih mjesta na otoku, jedini grad koji je živ tijekom cijele godine je Krk. Turistička zajednica stalno radi na dodatnoj ponudi pa je tako prošli tjedan u selu Vrh, koje se spaja s Krkom, otvorena kuća krčkog pršuta, u kojoj će turisti moći kušati delicije lokalnog mesara Vjeke Žužića, koji već desetljećima radi na očuvanju tradicije sušenja pršuta. Radi to kao stari Krčani, u but utrlja sol i ružmarin, a potom ga suši u koži. Svoj je proizvod zaštitio kao autohtoni otočki, a jedini je pršutar u županiji. Posebnost je grada Krka u tome što je jedini opasan zidinama, dok je većina nekad utvrđenih kaštela na otoku gotovo potpuno nestala.

>>Otok cvijeća i pješčanih plaža 10 je minuta od Lošinja

>>'Forza, forza!', viče gospodar mosta. Na otok dupina i miomirisa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije