nevjerojatno

Bebe pamte jezik još u maminom trbuhu

'gra...zagreb.07.07.2004 . rodiliste petrova bolnica -reportaza o rodiljama -foto: Zeljko Lukunic rodiliste  bebe'
'zeljko lukunic'
04.01.2013.
u 11:39

Majke tijekom trudnoće imaju nevjerojatan utjecaj na bebin mozak, pokazalo je istraživanje...

Bebe ne pamte samo zvukove dok su u maternici, već i dijelove materinjeg jezika, a to su sada američki i švedski znanstvenici i dokazali. Iako se o tome priča već 30 godina ovo je prva studija koja je potvrdila da još nerođena djeca u posljednjih deset tjedana u maternici razlikuju zvukove iz jezika kojim govori majka, smatra voditeljica studije psihologinja Christine Moon.

- Zvukovi samoglasnika su najglasnije jedinice i bebe ih najlakše upamte. One već pri rođenju imaju određeno fonetsko znanje, a majke još tijekom trudnoće imaju nevjerojatan utjecaj na bebin mozak - kaže Patricia Kuhl sa sveučilišta u Washingtonu. 

Znanstvenici su na novorođenčadi od 30 sati proveli eksperiment sa zvukovima samoglsnika na materinjem jeziku, a reakcije su dobivali preko duda. Dok su bebama puštali zvukove na stranom jeziku bebe su dulje sisale dudu što dokazuje da bebe razlikuju samoglasnike, piše Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije