RAT HPV-u Akcija Hrvatske lige protiv raka

Besplatno cjepivo za djevojčice u 7. razredu

Autor
Sonja Hoffman
16.01.2009.
u 19:45

“Sve što mogu” nova je akcija Hrvatske lige protiv raka koja je uoči Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice, što počinje u ponedjeljak, predstavljena jučer u hotelu Westinu u Zagrebu.

– Cilj je akcije pozvati roditelje da cijepe djevojčice i time ih zaštite od HPV infekcije koja uzrokuje rak vrata maternice – kazao je doc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. U sklopu akcije grad Zagreb u ožujku započinje s preventivnim cijepljenjem 3500 djevojčica sedmih razreda osnovnih škola, jer je to najbolja dob za prevenciju infekcije HPV-om.

– Djevojčicama, čiji roditelji dopuste cijepljenje, financirat će se sve tri doze cjepiva, pa su za to izdvojena 4 milijuna kuna iz gradskoga proračuna – rekao je dr. Zvonimir Šostar, predsjednik Ureda za zdravstvo. Čini se da Zagreb nije jedini, kaže Z. Šostar, jer ima naznaka da će cijepljenje djevojčica financirati Rijeka, Karlovac i Nova Gradiška. Kako bi informacije o djelovanju i cijepljenju djevojčica bile posve dostupne roditeljima pobrinula se Hrvatska liga protiv raka koja je za to otvorila besplatan telefon 0800 16 18.

– Broj nosi imena podtipova HPV-a koji su najagresivniji uzročnici raka vrata maternice. Na njemu će svakodnevno 24 sata biti dostupni liječnici specijalisti koji će odgovarati na pitanja roditelja o cijepljenju, ali i o bolesti – objašnjava doc. Eljuga. Rak vrata maternice, upozorio je, drugi je najčešći rak u žena te drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti, nakon raka dojke.

– U Hrvatskoj svake godine oboli oko 400 žena, a svaki treći dan jedna od njih umre – kazao je doc. Eljuga.

Stoga bi svi roditelji trebali razmisliti o cijepljenju djeteta iako tri doze stoje 2700 kuna.

– Prvi put u povijesti rak se može spriječiti pa je nužno educirati roditelje, jer je nepotrebno djevojčicu izložiti kasnijoj mogućnosti obolijevanja od ove zloćudne bolesti – tvrdi doc. Eljuga. Epitel vrata maternice nježan je, kaže, poput mimoze i nužno ga je pažljivo štititi od infekcija, a pod tim imenom 24. siječnja po svim većim hrvatskim gradovima obilježit će se, drugi put, dan borbe protiv ove zloćudne bolesti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?