Sastojci:
- 500 g batata
- 250 g brašna od pira
- 1 žličica himalajske soli
- 1 žlica kokosovog ulja za kuhanje bez mirisa i okusa
- 2 dcl rižinog mlijeka
- 2 žlice delikatesnog kvasca
- 300 g šampinjona
- 3 režnja češnjaka
- 1 velika žlica usitnjene kadulje
- 1 mala žlica majčine dušice
- 50 ml soja sosa
Priprema:
- Batatu probušiti koru vilicom na nekoliko mjesta i peći u pećnici 50 min na 200 C
- Kada se ohladi, oguliti koru, izgnječiti vilicom te dodati sol i brašno
- Rukama dobro izgnječiti tijesto do kompaktne mase
- Formirati njoke i kuhati ih u slanoj vodi desetak minuta, dok ne isplivaju na površinu, a zatim ocijediti i i blago isprati pod mlazom hladne vode da se spriječi sljepljivanje
- Šampinjone izrezati na veće komade i pirjati na vrućem ulju
- Kada blago puste sok, dodati češnjak i nastaviti pirjati cca 5 min
- Dodati soja sos, kadulju i timijan, ubaciti kuhane njoke i dobro promiješati
- Dodati rižino mlijeko i delikatesni kvasac, dodatno promiješati i kada mlijeko provri maknuti sa vatre
Poslužiti kao samostalno jelo ili predlažemo uz marinirane pečene sojine medaljone