Vjerojatno niste mislili da biljke koje svakodnevno konzumiramo mogu biti otrovne, ali botanički vrt Wandsbek ove je godine najotrovnijom biljkom proglasio – peršin. Nije čak ni čudno što se namirnica, koja se može naći u gotovo svakom kućanstvu, našla na vrhu ove liste jer prošle je godine tu poziciju zauzeo krumpir, prenosi N1.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:
No, je li peršin stvarno opasan?
Ne brinite, možete sa sigurnošću nastaviti s konzumacijom ove biljke jer lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne predstavljaju nikakvu opasnost. Baš naprotiv, oni sadrže mnogo vitamina C koje su i više nego potreban za vrijeme hladnih dana te nas štiti od prehlada.
Otrovnu stranu peršina možemo primijetiti tek u njegovoj drugoj godini kada se razvijaju visoke cvjetne stapke visoke 30 do 70 centimetara sa žuto-zelenim cvjetovima. Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke. Ni cvjetovi ni sjemenke, koje sadržavaju peršinovo ulje, nisu sigurne za konzumaciju. U peršinovom se ulju nalazi apiol koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. Zanimljivo je da su ovo ulje u prošlosti koristili za izazivanje abortusa.
Peršin muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju – govorili su Nijemci referirajući se na to da peršin na muškarce djeluje kao afrodizijak. Uz apiol, u peršinovom ulju možemo pronaći i miristicin – toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati napadaje. Tu su i ksantotoksin i bergapten koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo te mogu izazvati lezije na koži.
Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!
Kako je uopće itko na svijetu živ kad je sve oko nas otrovno ????