Najotrovnija biljka

Biljka koju svakodnevno koristimo u kuhinji proglašena najotrovnijom biljkom 2023.

shutterstock
09.02.2023.
u 14:30

Već drugi put za redom u kategoriji najotrovnijih biljaka prvo mjesto drži namirnica koju koristimo u svakodnevnom kuhanju. No, smijemo li svejedno konzumirati ove biljke?

Vjerojatno niste mislili da biljke koje svakodnevno konzumiramo mogu biti otrovne, ali botanički vrt Wandsbek ove je godine najotrovnijom biljkom proglasio – peršin. Nije čak ni čudno što se namirnica, koja se može naći u gotovo svakom kućanstvu, našla na vrhu ove liste jer prošle je godine tu poziciju zauzeo krumpir, prenosi N1.

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:

1/5

No, je li peršin stvarno opasan?

Ne brinite, možete sa sigurnošću nastaviti s konzumacijom ove biljke jer lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne predstavljaju nikakvu opasnost. Baš naprotiv, oni sadrže mnogo vitamina C koje su i više nego potreban za vrijeme hladnih dana te nas štiti od prehlada.

Otrovnu stranu peršina možemo primijetiti tek u njegovoj drugoj godini kada se razvijaju visoke cvjetne stapke visoke 30 do 70 centimetara sa žuto-zelenim cvjetovima. Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke. Ni cvjetovi ni sjemenke, koje sadržavaju peršinovo ulje, nisu sigurne za konzumaciju. U peršinovom se ulju nalazi apiol koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. Zanimljivo je da su ovo ulje u prošlosti koristili za izazivanje abortusa.

Peršin muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju – govorili su Nijemci referirajući se na to da peršin na muškarce djeluje kao afrodizijak. Uz apiol, u peršinovom ulju možemo pronaći i miristicin – toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati napadaje. Tu su i ksantotoksin i bergapten  koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo te mogu izazvati lezije na koži.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!
 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:53 09.02.2023.

Kako je uopće itko na svijetu živ kad je sve oko nas otrovno ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije