INTOLERANCIJA

Čak 20 posto migrena prouzročeno neadekvatnom prehranom

vitamin
Arhiva
10.04.2010.
u 14:38

Intolerancija na hranu, točnije na određenu vrste hrane, problem je na koji se žali sve više ljudi, ali rijetki se odlučuju posjetiti liječnika

Intolerancija na hranu, točnije na određenu vrste hrane, problem je na koji se žali sve više ljudi, ali rijetki se odlučuju posjetiti liječnika koji će zatražiti laboratorijske pretrage kako bi se ustanovilo od čega osoba pati. Moderne tehnologije, kao i brza i masovna proizvodnja hrane, bez sumnje su razlog povećanja broja ljudi kojima smeta određena vrsta hrane.

Jake reakcije

Mlijeko, voće, alkohol i žitarice najčešće uzrokuje neželjene reakcija na hranu.

– U razvijenom svijetu čak 20 posto ljudi pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom od 2 do 5 posto otpada na alergije praćene jakim reakcijama, poput oticanja jezika i gušenja, dok se najveći dio neželjenih reakcija na hranu odnosi na intoleranciju na hranu koja uglavnom nastaje zbog nedostatka nekog enzima u probavnom sustavu – ističe nutricionistica D. Vranešić-Bender.

I stariji obolijevaju

Probleme sve češće imaju i ljudi koji prije nisu patili od intolerancije, a gastroenterologinja dr. Lucija Gojević upozorava da do toga dolazi zbog sve češće uporabe velikog broja aditiva i konzervansa, posebno u brzoj hrani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?