Intolerancija na hranu, točnije na određenu vrste hrane, problem je na koji se žali sve više ljudi, ali rijetki se odlučuju posjetiti liječnika koji će zatražiti laboratorijske pretrage kako bi se ustanovilo od čega osoba pati. Moderne tehnologije, kao i brza i masovna proizvodnja hrane, bez sumnje su razlog povećanja broja ljudi kojima smeta određena vrsta hrane.
Jake reakcije
Mlijeko, voće, alkohol i žitarice najčešće uzrokuje neželjene reakcija na hranu.
– U razvijenom svijetu čak 20 posto ljudi pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom od 2 do 5 posto otpada na alergije praćene jakim reakcijama, poput oticanja jezika i gušenja, dok se najveći dio neželjenih reakcija na hranu odnosi na intoleranciju na hranu koja uglavnom nastaje zbog nedostatka nekog enzima u probavnom sustavu – ističe nutricionistica D. Vranešić-Bender.
I stariji obolijevaju
Probleme sve češće imaju i ljudi koji prije nisu patili od intolerancije, a gastroenterologinja dr. Lucija Gojević upozorava da do toga dolazi zbog sve češće uporabe velikog broja aditiva i konzervansa, posebno u brzoj hrani.
Čak 20 posto migrena prouzročeno neadekvatnom prehranom
Intolerancija na hranu, točnije na određenu vrste hrane, problem je na koji se žali sve više ljudi, ali rijetki se odlučuju posjetiti liječnika
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.