Blagdani, ah, krasno, no struk vam je nakon vikenda prejedanja zaobljeniji. Što sad? Naporno vježbanje i znojenje?
Neda vam se, razumijemo.
Dijeta? Kako odoljeti slasticama kojih su prepuni stolovi?!
Pokušajte sa cjelovitim žitaricama umjesto rafiniranih i vaš struk će vam biti zahvalan.
Istraživanja su pokazala da odrasli koji konzumiraju tri ili više obroka od cjelovitih žitarica na dan, a na taj način smanjuju unos rafiniranih i obrađenih žitarica na jedan obrok imaju oko 10% manje masnoće u području trbuha i struka. Nicola McKeown, stručnjakinja sa Sveučilišta Tufts, trdi da je ovakva prehrana učinkovota a strukići privlačniji. Prema njenim izmjerana, kriška 100 postotnog kruha od cjelovitih žitarica ili pola šalice zobene kašeznatno su zdraviji od kriške bijelog kruha i pola šalice bijele riže.
Istraživanje je detaljnije opisano u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, a u njemu stoji kako su u istraživanju sudjelovale 2834 osobe u dobi između 32 i 83 godine. Osim popunjavanja upitnika o svojim životnim navikama, sudionici su prošli i skeniranje tijela kako bi im se definirala raspoređenost masnoća. Međutim, važno je napomenuti da konzumacija cjelovitih žitarica nije imala pozitivan učinak ako se istovremeno konzumirala jednaka količina rafinirane hrane i žitarica - na primjer, oni koji su jeli i do četiri serviranja takve hrane (1 serviranje - na primjer, pola šalice bijele riže ili kriška bijelog kruha) nisu mogli primijetiti poboljšanja na struku i trbuhu čak iako su jeli cjelovite žitarice.
Zaključak je da je potrebno izmijeniti način prehrane u smislu da se određene stvari zamijene drugima - a ne samo da u prehranu ubacite i dodate cjelovite žitarice. Stvar je jednostavna, smeđa riža umjesto bijele, sendvič s kruhom od cjelovitih žitarica umjesto bijelog i tako dalje. Istraživači priznaju da je analizu potrebno provesti na većem uzorku ljudi, ali bez obzira na, postojeći rezultati već sad ukazuju na važnost zdrave prehrane.
Meni pomazu samo da se dobro debelo napuhnem. Onda izgleda jos gore.