HRANA I ZDRAVLJE

RECEPT DANA Čudesna namirnica koju su obožavali i stari Egipćani i Grci: Ojačajte imunitet tortom od hrena!

Svježe naribani hren
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
07.09.2024.
u 09:00

Hren je poznat po intenzivnoj aromi i oštrom okusu, najčešće se koristi kao dodatak mesnim jelima, ali može se koristiti i na razne druge načine

Hren je ljutkasti korijen koji je već stoljećima prisutan u kuhinjama diljem svijeta. Povijesni zapisi otkrivaju kako su ga koristili još stari Egipćani, dok su mu Grci pripisivali ljekovita svojstva. Dobar glas o zdravstvenim koristima hrena se zadržao pa on i danas slovi za namirnicu koja čisti organizam i podiže imunitet. Hren je bogat vitaminom C, kalcijem, kalijem, magnezijem te ima protuupalna svojstva. Ovaj korijen pomaže u probavi, jača imunitet te djeluje kao prirodni antibiotik.

Poznat je po intenzivnoj aromi i oštrom okusu, najčešće se koristi kao dodatak mesnim jelima, ali može se koristiti i na razne druge načine. Mi smo pronašli četiri jednostavna recepta s hrenom koji će vašim jelima dodati poseban okus.

VEZANI ČLANCI:

Umak od hrena: Poslasticu koju su uz meso posluživale naše mame i bake možete i sami spremiti, vrlo brzo i bez puno muke. U loncu do vrenja zagrijte 200 ml vrhnja za kuhanje, a potom dodajte dvije žlice naribanog hrena i jednu žlicu soka limuna te začinite solju i paprom po želji. Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje dok umak ne postane gust. Poslužite uz pečeno meso ili ribu.

Salata od cikle i hrena: Skuhajte dvije cikle i narežite je na tanke ploške. U zdjeli pomiješajte dvije žlice naribanog hrena s malo maslinovog ulja, octa, soli i papra. Dobro promiješajte i prelijte preko cikle pa ponovno promiješajte. Ova salata savršena je kao prilog uz glavno jelo ili samostalni lagani obrok.

Sendvič s hrenom i govedinom: Žlicu naribanog hrena pomiješajte sa žlicom krem sira te premažite krišku kruha. Na to stavite nekoliko listova salate  i 100 grama tanko rezane govedine. Poklopite drugom kriškom kruha i uživajte.

Torta od jabuka s kremom od hrena: U velikoj zdjeli miješajte dva jaja i 100 grama šećera dok ne postanu pjenasti. Dodajte tri naribane jabuke, 150 grama brašna, žličicu praška za pecivo, malo cimeta i prstohvat soli. Lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu te pecite u pećnici na 180 stupnjeva pola sata.

U međuvremenu u zdjeli istucite 200 mililitara vrhnja za šlag s dvije žlice šećera u prahu i jednom žličicom vanilin šećera dok ne postane čvrsto. Dodajte dvije žlice naribanog hrena i nježno promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kad se biskvit ohladi, premažite ga kremom i uživajte u jedinstvenom spoju slatkoće jabuka i pikantnosti hrena.

Ljudi pitaju za cijenu i odu: Zbog poskupljenja povrća odustaje se i od zimnica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije