Zagorska juha još je jedno tradicionalno jelo koje se iz seoskih kuhinja preselilo na menije brojnih restorana i postalo tražena delicija. Svaka zagorska obitelj ima svoj recept pa on može i malo varirati, a mi najradije posegnemo za ovim.
Zagorska juha
Sastojci:
70 dag krumpira (bijelog)
5 dag sušene slanine ili vratine
5 dag crvenog luka
2 češnja češnjaka
2 dl kiselog vrhnja
5 dag mrkve
2 dcl bijelog vina
slatka crvena paprika
sol, papar mljeveni, papar u zrnu
lovorov list
glatko brašno
svježi list peršina
2 žlice svinjske masti
Priprema:
Na masti popržite sušenu slaninu izrezanu na kockice. Kad se poprži dodajte sitno kosani luk te sve zajedno pirjajte. Dodajte sitno kosani češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, lovorov list, sol, vegetu. Očišćeni i narezani krumpir na kockice kuhajte u slanoj vodi. Kada sve povrće omekša, sjedinite ga zajedno u loncu, dodajte bijelo vino i pustite da lagano zakuha. U posebnoj posudi izmutite 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te preko cjediljke ulijevajte u juhu. Kuhajte još 10 minuta. Začinite po želji i servirajte.
vrganji...?