Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dok ne odrastu

Danas su najizloženije stresu žene od 25 do 34 godine

depresija
Arhiv VL-a
06.11.2012.
u 14:07

Zbog financija, roditeljskih obveza, karijere i kućanskih poslova mlade žene sve više podliježu stresu pa prekomjerno puše, jedu, svađaju se ili loše spavaju

Žene u dobi od 25 do 34 najviše \"zahvaća\" stres jer upravo je to razdoblje ključno za izgradnju karijere, a u privatnom životu pokušavaju održati zahtjevne partnerske odnose, počinju igrati roditeljsku ulogu te plaćati pozamašne račune. Osim toga, žene muče i kućanski poslovi o kojima muškarci najčešće ne razmišljaju.

U grčevitoj borbi da budu uspješne na svim poljima često zaboravljaju na sebe i potreban odmor pa dolazi do preopterećenja, otkrilo je istraživanje kompanije Kalms.

U istraživanju je sudjelovalo 2000 odraslih ispitanika, a oko 67 posto žena izjavilo je da se sa stresom suočava svaki tjedan, što je godišnje 208 puta. Češće se bore i s anksioznošću – više od pet puta tjedno, a najčešće je razlog osjećaj da moraju obaviti obaviti više zadataka nego što stvarno mogu, a to uzrokuje prazninu i tjeskobu.

– Žene bi trebale pokušati pronaći načina da se opuste i vrate kontrolu nad životom. Vježbanje i zdrava prehrana mogu pomoći u tomu. Treba izbjegavati pretjeran boravak pred računalom, alkohol i cigarete – smatra Neil Shah iz Centra za upravljanje stresom te dodaje:

– Muškarci i žene živciraju se oko različitih stvari, žene se više brinu o računima i financijama i na to troše vrijeme, dok se muškarci više brinu o produljenom radnom vremenu i dugovima.

Simptomi stresa kod žena najčešće se očituju u lošoj kvaliteti sna, uživanju u nezdravoj hrani, čestoj svađi s voljenima te pretjeranom pušenju.

U borbi protiv takvog stanja, savjetuju stručnjaci, dovoljno je dobro se naspavati, jesti zdravo, čitati zabavne knjige, šopingirati ili se zabaviti s prijateljicama.

Komentara 1

ME
melkior007
08:20 07.11.2012.

Sve ovo što predlažu za oslobađanje od stresa je obična glupost.Kako se osloboditi stresa i opustiti kad živimo u kroničnom strahu za egzistenciju, opterečeni hipotekama i dugovima. Svi recepti za to su obično gubljenje vremena. Jedini recept je poboljšanje uvjeta života i standarda svih građana, ali to je utopija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije