PROMO

Debljina i probiotici

Debljina i probiotici
Foto: AllergoSan d.o.o.
1/3
31.05.2024.
u 08:00

Tema debljine uvijek je aktualna, a kako su povezani debljina i probiotici, u ovom članku objašnjava dr. sc. Mirela Marić, magistra nutricionizma s preko 20 godina iskustva. Bila je voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Aviva, a danas je posvećena nutricionizmu u Poliklinici Vaš pregled, pružajući personalizirane programe prehrane i aktivno sudjelujući u medijskim projektima i edukacijama.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), preko 65 % Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a taj broj stalno raste, što predstavlja veliki javno-zdravstveni problem. Glavni razlog za porast ovog negativnog trenda je prevelika konzumacija visokoenergetske i prerađene hrane, te način života s malom ili nikakvom aktivnošću.

Debljina se smatra ozbiljnom bolešću koja može doprinijeti razvoju različitih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, poremećaje koštanog sustava, metaboličke poremećaje poput dijabetesa te određene vrste karcinoma. Također, posljednjih godina, istraživanja su pokazala da postoji veza između debljine i poremećaja u ravnoteži crijevne mikrobiote, odnosno mikroorganizama koji žive u crijevima.

Skriveni kalorijski unos

U crijevnoj mikrobioti prevladavaju dvije velike skupine bakterija, bakteroidi i firmikuti, a znanstveno je dokazano kako osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju različitu crijevnu floru od mršavih osoba.

Jednu podskupinu firmikuta nazivamo „bakterije debljanja“, a njih karakterizira sposobnost razlaganja vlakana i složenih ugljikohidrata u šećere.

Osobe koje u crijevnom traktu imaju višak firmikuta, apsorbiraju značajno više energije iz hrane. Ovaj „skriveni" izvor energije može biti odgovoran za 15-20 % više kalorijskog unosa dnevno. Možda se to ne čini mnogo, ali takav višak kalorija dan za danom, mjesec za mjesecom te godinu za godinom, može dovesti do toga da jednog dana više ne stanete u omiljene traperice i uopće ne znate kako je do toga došlo.

S druge strane, bakteroidi su vrsta bakterija koje nazivamo „bakterije mršavljenja“ te one izlučuju višak šećera iz tijela putem stolice.

U zdravoj crijevnoj flori ove dvije skupine bakterija su u međusobno uravnoteženom omjeru 1:1 do 2:1, dok kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, udio firmikuta može biti višestruko veći - može dosegnuti odnos čak 2000:1.

Ravnoteža bakterija je ključna

Ravnoteža bakterija, koje dijelimo na „dobre” i „loše”, utječe na brojne funkcije u probavnom sustavu te na sveukupno zdravlje čovjeka. Neadekvatna prehrana (uz prekomjernu uporabu lijekova i stres) pogoduje razmnožavanju štetnih vrsta bakterija, stoga ne čudi što je utjecaj prehrane na mikrobiotu vrlo značajan.

Mikrobiota također sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, aminokiselina i lipida, fermentaciji neprobavljenih sastojaka hrane, iskorištavanju i regulaciji pohrane energije, biosintezi esencijalnih vitamina (K, B1, B2, B3, B6, B12), te transformaciji žučnih kiselina i ksenobiotika.

dr.sc. Mirela Marić, mag.nutricionizma
Foto: AllergoSan d.o.o.

Višak „debljajućih“ bakterija

Dva su sigurna pokazatelja da imamo višak crijevnih bakterija odgovornih za debljanje: nemogućnost gubitka kilograma iako vježbamo i dovoljno smo reducirali unos kalorija. Drugi pokazatelj je jo-jo efekt nakon završene dijete, odnosno kilogrami se vrlo brzo vraćaju nakon završetka dijete. Za ovo može biti odgovorna crijevna flora.

Upravo višak firmikuta („bakterija debljanja“) može biti prepreka mršavljenju jer ove bakterije rade ono što najbolje znaju – talože kalorije. Cilj je ostvariti ravnotežu u crijevima na način da se nadomjeste bakterije zadužene za mršavljenje (bakteroidi), kako bi pravilan omjer bakterija programirao naše tijelo prema mršavljenju. Osobe u čijoj je crijevnoj mikroflori prisutan optimalan omjer bakterija, ne apsorbiraju te dodatne kalorije, zbog čega im je lakše održavati željenu tjelesnu težinu ili izgubiti višak kilograma.

S obzirom na činjenicu da je debljina ozbiljna bolest, prvi korak prema postizanju željene tjelesne težine je odluka o brizi za vlastito zdravlje. Ustrajnost u ovoj odluci pomoći će nam da dugoročno održavamo optimalnu tjelesnu težinu, gledajući na gubitak kilograma kao na optimizaciju zdravlja te poboljšanje kvalitete života na putu prema dugovječnosti.

Alati za zdravu tjelesnu težinu

Ključni alati su stoga oni koji promiču zdravlje - raznovrsna prehrana i kretanje, odnosno neki oblik fizičke aktivnosti.

Svakako je važno u prehranu uvrstiti dobre bakterije u obliku dodataka prehrani, kao prirodne pomagače na ovom putu. Jedan takav sinbiotik je OMNi-BiOTiC® metabolic koji sadrži 7 bakterijskih sojeva ljudskog podrijetla koji istiskuju firmikute, bakterije debljanja, te na taj način uspostavljaju ravnotežu crijevnih bakterija.

Dodatna podrška može biti OMNi-LOGiC® JABUČNI PEKTIN jer sadrži vlakna (pektine) koja bubre u želucu čime se stvara osjećaj sitosti, što sprječava žudnju za hranom i prejedanje. Ujedno hrane bakteroide (bakterije mršavljenja) koji će doprinijeti ravnoteži crijevnih bakterija, a time i bolju regulaciju tjelesne težine koju smo postigli i želimo zadržati.

Foto: AllergoSan d.o.o.

Više o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-metabolic/

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-logic-jabucni-pektin/

Više o ostalim dodacima prehrani Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a možete ih nabaviti u svim ljekarnama.

Želite prijaviti greške?