povratak svakodnevnici

Depresija nakon godišnjeg odmora je česta pojava, kaže psiholog: Evo kako je ublažiti

Pixabay
03.08.2023.
u 15:30

Godišnji odmor znači isključivanje iz svakodnevice, ali i stvaranje novih, pozitivnih uspomena pa kada se vratimo kući nije neobično da osjećamo usamljenost, kaže psiholog.

Možda ste i sami primijetili da, nakon što se s duljeg odmora vratite u užurbanu svakodnevicu, baš i niste najbolje volje, a klinički psiholog dr. Daniel Glazer kaže da je to pojava koju često viđa kod svojih pacijenata: nagli porast tjeskobe i neraspoloženja nakon odmora. "Na godišnji odmor odlazimo kako bismo pobjegli od zahtjeva stvarnosti, ali kada dođemo kući brzo shvatimo da se moramo vratiti u život od kojeg smo htjeli pobjeći; i tada se javlja napetost", objasnio je Glazer. Isto tako, kaže, na početku godišnjeg odmora smo puni uzbuđenja i iščekivanja, dok se na kraju može činiti kao da su dobra vremena prebrzo prošla. Ipak, kako Glazer napominje, sve to naravno nije razlog da se prestanemo veseliti odmoru, a evo što savjetuje pri povratku, da bi isti i završio u pozitivnom tonu.

 Pratite svoja sjećanja

Godišnji odmor znači isključivanje iz svakodnevice, ali i stvaranje novih, pozitivnih uspomena. Bilo da se radi o jednostavnim trenucima, velikim uzbuđenjima ili iskustvima koja mijenjaju život, putovanja uvijek sa sobom nose i uspomene, a njihovo je praćenje odličan način da shvatite što ste sve dobili od tog vremena. Uspomene možete zapisati rukom u dnevnik ili ih pak objaviti na društvenim mrežama; no bitno je da to napravite zbog sebe, a ne zbog drugih.

 

Kad se vratite, provodite vrijeme s prijateljima i obitelji

Odmor može biti vrijeme intenzivnog povezivanja, bilo da putujete s članovima obitelji ili se povezujete sa strancima, a ljudska interakcija oslobađa mnogo neurotransmitera zaslužnih za dobro raspoloženje. Ali kada se vratimo kući i više nemamo tu intenzivnu vezu, možemo se osjećati usamljeno. Kako biste to izbjegli, organizirajte neko vrijeme s prijateljima i obitelji nakon odmora. Možete im pričati o svojim putovanjima, što ima dvostruku korist.

Ponovno uspostavite zdrave navike

Na odmoru ste si možda dopustili da jedete stvari koje inače ne biste, da malo više popijete i kasnije idete spavati, a kad se vratite kući, povratak u rutinu može biti težak. Zato što prije zamijenite koktele moktelima i počnite se pridržavati dobre rutine spavanja i vježbanja. Provođenje vremena u prirodi može vam pomoći u ponovnom postavljanju cirkadijalnih ritmova, ali i u poboljšanju raspoloženja.

Očekujte malo tjeskobe

Često o tjeskobi razmišljamo kao o problemu koji treba što prije riješiti ali tjeskoba je normalan dio života i u redu je očekivati  promjene raspoloženja kada se vratite s odmora.

Znajte kada trebate napraviti veće promjene

Ako vam simptomi počnu smetati u svakodnevnom životu ili se stvarno bojite povratka na posao i drugih obveza, odvojite malo vremena da se preispitate zašto je to tako, a u tome vam može pomoći i kvalificirani terapeut. A razlog uvijek može biti to što se neke stvari moraju promijeniti, razmislite o tome, rekao je Glazer za Insider.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije