Zašto neke osobe mogu jesti "sve što požele", a ne moraju se boriti s viškom kilograma? Istraživači su pronašli gen koji omogućuje bržu razgradnju ugljikohidrata i prozvali su ga Atkins prema autoru poznate dijete. Gen, službenog naziva AMY1, proizvodi enzim koji se nalazi u slini te počinje razgradnju i probavu škrobnih namirnica poput čipsa ili riže, javlja Daily Mail.
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji su imali više kopija gena, a time i više spomenutog enzima, mršaviji su. Iako je uobičajeno da su geni u paru, neki ljudi imaju samo jednu kopiju gena, a drugi dva, tri ili čak više. U slučaju gena AMY1 moguće je imati do 20 kopija, piše Nature Genetics, a osobe s manje tih gena teže će razgraditi ugljikohidrate i lakše se udebljati. Iako nije još sasvim razjašnjeno na koji način djeluje, jedna od mogućnosti jest da se neprobavljeni škrob hrani crijevnom bakterijom pa ljudi teže gube kilograme.
Foto: Shutterstock
Znanstvenici s londonskih sveučilišta zaključuju da bi se prehrana trebala kreirati za svaku osobu pojedinačno. Sljedeći korak istraživača je otkriti na koji način "radi" ovaj probavni enzim, kaže Tim Spector, voditelj istraživanja.
– Ubuduće će možda biti dovoljan jedan jednostavan test sline ili krvi da dobijemo uvid u to kako pomoći osobama koje se bore s viškom ili manjkom kilograma – smatra Spector.
>>Detoksikacija je dobra, ali nije još jedna od tehnika za mršavljenje
>>Znanstvenici: Samo 3 minute vježbanja dovoljno je za mršavljenje