Šalica bjelanjka od jaja sadrži oko 26 grama proteina, 126 kalorija, manje od dva grama ugljikohidrata i zanemarivu količinu masti, no više od svega ima vode: samo su oko 10 posto bjelanjka proteini, a voda čini čak 90 posto bjelanjka, kaže dijetetičarka Emma Newell.
– Jaja su jedna od namirnica s najvećom nutritivnom vrijednošću, pod uvjetom da ih jedete cijele, bjelanjak i žumanjak. Iz jednog velikog jaja dobijete čak 13 esencijalnih vitamina i minerala, 6 grama proteina i samo 70 kalorija – objasnila je Newell.
Rajčica i špinat puno su hranjiviji i zdraviji prerađeni ili termički obrađeni
Ona kaže da neki izbjegavaju žumanjak jaja jer sadrži malo masti i oko 200 miligrama kolesterola, no ako ne jedete žumanjak, ističe, propuštate ključne mikronutrijente poput luteina i zeaksantina, dva karotenoida bitna za zdravlje očiju; kolin koji poboljšava pamćenje i fizičke performanse i folate, za koje se zna da smanjuju oštećenja živčanog sustava fetusa.
Također, dodaje, žumanjak jaja bogat je vitaminom B12, riboflavinom i A, D i K vitaminima.
– Jedenje samih bjelanjaka, iako su puni bjelančevina, ne može osigurati odgovarajuću prehranu, jer nemaju drugih makro i mikronutrijenata, što može umanjiti sitost – rekla je Newell za Real Simple te dodala da, iako žumanjci sadrže kolesterol, studije pokazuju da ukupne zasićene masti imaju veći utjecaj na razinu kolesterola u tijelu, a time i na rizik od srčanih bolesti.
Zato Newell ističe da oni koji su u opasnosti od srčanih bolesti mogu bez brige konzumirati cijela jaja, naravno ako općenito slijede uravnoteženu prehranu koja uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće.
Ako ipak želite jesti samo bjelanjke, dijetetičarka preporučuje omlet od njih s puno svježeg povrća, malo sira i krumpira.
OPG Danijela Šajkunić iz Peroja proizvodi domaće voće i povrće