Dinja sadrži fosfor, kalcij, kalij, magnezij i vitamine.
Zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88%), niskom sadržaju šećera (oko 11%) i ugodnom mirisu i ukusu, idealno je ljetno osvježenje. Kalij i voda iz dinje potiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi, koji spadaju u skupinu tikvenjača, pomažu reguliranju tlaka, zbog vlakana koje sadrže olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost. Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u ljetnim mjesecima.
Kalij, uz natrij glavni elektrolit tijela, ima ulogu reguliranja krvnog tlaka, a u sinergiji sa velikom količinom vode ( preko 90%) koju dinja sadrži, pomaže detoksikaciji organizma putem bubrega.
Ako imate problema s viškom kilograma, dinja je idealan izbor u vrućim ljetnim danima jer nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju regulirajući probavu i potpomažući eliminaciju toksina iz organizma, a vlakni su "zaslužni" za dugotrajniji osjećaj sitosti.
Dvije šalilce sjeckane dinje dovoljno je pojesti na dan, preporučuju nutricionisti, a u toj količini dinja sadrži samo 120 kalorija pa je jedite bez grižnje savjesti.
Pri kupovini birajte zrelu dinju koju ćete prepoznati po plavkastom ili smeđem kružiću oko ”repića”. Nezrela dinja može nadražiti organe za probavu, pogotovo ako nakon konzumacije popijete vodu (može ubrzati probavu i izazvati dijareju).
Juha od rashlađene dinje
Sastojci: 1 zrela dinja (srednje veličine), 2 žlice limunovog soka, ¼ žličice soli, ¼ žličice svježe mljevenog papra, ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića, ½ šalice soka od jabuke ili naranče
Priprema: Oljuštite dinju, izvadite joj koštice i narežite je na komade. U multipraktiku usitnite dinju zajedno s limunovim sokom, muškatnim oraščićem i paprom. Posolite i dodajte malo soka od rajčice ili jabuke. Juhu hladite u hladnjaku oko dva sata i služite je hladnu.
>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna