Slatka i mirisna

Dinja pomaže u reguliranju tlaka, pomaže pri mršavljenju, ublažava nadutost

Dinja
Foto: Thinkstock
1/2
15.07.2014.
u 07:23

Pri kupovini birajte zrelu dinju koju ćete prepoznati po plavkastom ili smeđem kružiću oko ”repića”.

Dinja sadrži fosfor, kalcij, kalij, magnezij i vitamine.

Zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88%), niskom sadržaju šećera (oko 11%) i ugodnom mirisu i ukusu, idealno je ljetno osvježenje. Kalij i voda iz dinje potiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi, koji spadaju u skupinu tikvenjača, pomažu reguliranju tlaka, zbog vlakana koje sadrže olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost. Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u ljetnim mjesecima.

Kalij, uz natrij glavni elektrolit tijela, ima ulogu reguliranja krvnog tlaka, a u sinergiji sa velikom količinom vode ( preko 90%) koju dinja sadrži, pomaže detoksikaciji organizma putem bubrega.

Ako imate problema s viškom kilograma, dinja je idealan izbor u vrućim ljetnim danima jer nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju regulirajući probavu i potpomažući eliminaciju toksina iz organizma, a vlakni su "zaslužni" za dugotrajniji osjećaj sitosti.

Dvije šalilce sjeckane dinje dovoljno je pojesti na dan, preporučuju nutricionisti, a u toj količini dinja sadrži samo 120 kalorija pa je jedite bez grižnje savjesti.

Pri kupovini birajte zrelu dinju koju ćete prepoznati po plavkastom ili smeđem kružiću oko ”repića”. Nezrela dinja može nadražiti organe za probavu, pogotovo ako nakon konzumacije popijete vodu (može ubrzati probavu i izazvati dijareju).

Foto: pixabay

Juha od rashlađene dinje

Sastojci: 1 zrela dinja (srednje veličine), 2 žlice limunovog soka, ¼ žličice soli, ¼ žličice svježe mljevenog papra, ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića, ½ šalice soka od jabuke ili naranče

Priprema: Oljuštite dinju, izvadite joj koštice i narežite je na komade. U multipraktiku usitnite dinju zajedno s limunovim sokom, muškatnim oraščićem i paprom. Posolite i dodajte malo soka od rajčice ili jabuke. Juhu hladite u hladnjaku oko dva sata i služite je hladnu.

>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije