Mala, zelena zrnca djeci su često omiljeno povrće, a postoji jako mnogo razloga zašto bi ih i odrasli trebali češće imati na svom meniju. Riječ je o grašku, čestom prilogu riži i mesu.
Grašak obiluje mnogim važnim nutrijentima, vitaminima A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, mineralima kalijem, željezom, magnezijem i manganom te bjelančevinama.
Grašak obiluje antioksidansima poput flavonoida (katehin, epicatechin), karotenoida (alfa-karoten i beta-karoten) fenolne kiseline (ferulinska, kavena) te polifenola (kumestrol). Izvrstan je izvor fitonutrijenata koji imaju snažna antiupalna svojstva, kao što su vitamini C i E, mineral cink te omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA).
Istraživanja su pokazala da je kumestrol, koji sadrži grašak, veliki saveznik u borbi protiv raka želuca. Utvrđeno je da količina od samo 2 miligrama ovog fitonutrijenta dnevno može uspješno prevenirati rak, a jedna šalica graška sadrži oko 10 miligrama kumestrola.
Koliko je grašak koristan za naš organizam, govori i činjenica da se zbog tvari koje sudjeluju u proizvodnji energije preporučuje njegova konzumacija kod umora i iscrpljenosti.
Štiti od Alzheimerove bolesti, artritisa i bronhitisa, a zbog činjenice da obiluje dijetalnim vlaknima i proteinima koji reguliraju probavu, (šalica graška sadrži oko 8-10 grama svakog od tih makronutrijenata), pomaže i kod mršavljenja.
Regulira šećer u krvi i sprečava nastanak upala. Grašak je bogat folnom kiselinom i vitaminom B6, pa je idealna namirnica za borbu protiv osteoporoze, a vjeruje se i da pozitivno djeluje na srce i kardiovaskularni sustav. Osim toga, pospješuje detoksikaciju, otklanja umor, pomaže kod zatvora, jača živčani sustav, poboljšava raspoloženje, sprečava pojavu bora, potiče rast kose, pomaže kod anemije, regulira krvni tlak i poboljšava zdravlje kože
To su više nego dovoljni razlozi da grašak postane vaše novo omiljeno povrće.
ja svaki dan mecem curama dva graska i raznjic