ŠOKANTNO ISKUSTVO

Dječak preminuo na obiteljskom izletu: Majka dijeli priču da spriječi nove žrtve 'tihog ubojice'

Cassandra Free Facebook
22.08.2024.
u 15:30

Trebao je to biti prekrasan dan za obitelj Free, no pretvorio se u tragediju. Baš kad su se spremali kući maleni Andrew se onesvijestio i pao u vodu

Za obitelj Free, trebao je to biti prekrasan dan na jezeru. Cassandra Free, njezin suprug, njihova tri sina i obiteljski prijatelj proveli su cijeli dan vozeći se po jezeru Eufaula, najvećem jezeru u istočnoj Oklahomi. Uživali su u zabavnim aktivnostima i prekrasnom vremenu, sve dok idilu nije prekinula tragedija. Cassandrin najmlađi sin, devetogodišnji Andrew Brady, većinu dana sjedio je u stražnjem dijelu čamca. Upravo kad su pristajali kako bi otišli kući, mali Andy je izgubio svijest i pao u vodu. Njegov otac uspio ga je izvući iz vode, ali dječak nije više udahnuo. Andrew Brady je preminuo. Uzrok? Trovanje ugljičnim monoksidom, piše The Hearty Soul.

Ugljični monoksid (CO) je plin bez boje, mirisa i okusa pa ga često nazivaju i 'tihim ubojicom'. Nastaje kao nusprodukt izgaranja benzina, drva, propana, ugljena ili drugog goriva. Trovanje ugljičnim monoksidom događa se kada se plin nakuplja u krvotoku. Prilikom udisanja previše tog plina, tijelo kisik u crvenim krvnim stanicama zamjenjuje ugljičnim monoksidom, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja tkiva ili smrti.

VEZANI ČLANCI:

Plovila za vodu koja pokreće benzin, poput onoga na kojem se vozila obitelj Free kobnog dana, također proizvode ugljični monoksid. U mnogim slučajevima, takvi čamci imaju generatore koji ventiliraju blizu stražnjeg dijela plovila, što može predstavljati opasnost za ljude koji se nađu u tom dijelu čamca. Čak i na otvorenom, ugljični monoksid se može nakupljati ako čamac plovi pri niskim brzinama ili stoji u vodi dulje vrijeme.

Problem je u tome što su simptomi trovanja ugljičnim monoksidom slični morskoj bolesti ili trovanju alkoholom. Američka obalna straža navodi kako se trovanje ugljičnim monoksidom na čamcima može spriječiti.

'Svaki nautičar trebao bi biti svjestan rizika povezanih s ugljičnim monoksidom – o kakvom je plinu riječ, gdje se skuplja, koji su simptomi trovanja. Kako biste zaštitili sebe i svoje putnike, naučite sve što možete o ugljičnom monoksidu', kažu u obalnoj straži.

Kad je riječ o plovilima, ugljični monoksid se može nakupljati u neodgovarajuće ventiliranim zatvorenim prostorima s platnenim pokrovom, u zatvorenim prostorima, može nastati u blokiranim ispušnim otvorima. Opasno je i ako udišete ispušne plinove s drugog plovila, primjerice broda usidrenog pored vas ili iza kojeg se vozite. Opasni plin možete udisati i pri niskim brzinama, u praznom hodu ili zaustavljanju vozilima, a ugljični monoksid može ostati na opasnim razinama oko vašeg plovila čak i nakon što je motor isključen.

GALERIJA Ljeto je idealno za uživanje u superhrani: Ovo je osam namirnica koje morate uvijek imati pri ruci

1/9

Liječnik hitne pomoći, dr. Ryan Stanton, kaže da su djeca najosjetljivija, a stražnji dio čamca najrizičnija je zona jer se tamo nalazi ispušni sustav.

'Hitne situacije povezane s ugljičnim monoksidom mogu se izbjeći, ali otkrivanje simptoma može biti izazovno. Vrlo je važno znati ih prepoznati, ali i na mjestima gdje je to moguće, postaviti detektore. Vlasnici čamaca, vozila ili kuća trebaju poduzeti sve kako bi osigurali čistu cirkulaciju zraka', kaže liječnik.

Cassandra Free sada dijeli svoju bolnu priču u nadi da će spriječiti da se tragedija koju je doživjela njezina obitelj dogodi drugima.

'Nitko od nas nikada prije nije čuo za takvu vrstu opasnosti, nismo to uopće uzimali u obzir. Bili smo šokirani kada smo saznali zbog čega je Andrew umro', rekla je tužna majka koja sada ima misiju pobrinuti se da nijedna majka ne doživi ono što je ona prošla.

'Andy je sanjao o tome kako će, kad odraste, spasiti svijet. Na žalost, neće odrasti, no mnoge još uvijek može spasiti. Njegovo ime uvijek će bit povezano sa životima koje njegova priča spasi. To je moja misija. Da se pobrinem da niti jedna majka ne doživi ono što sam ja doživjela', poručuje Cassandra.

Svekrva iz pakla: Dala joj psa, a ona ga je odvela u sklonište i rekla da je uginuo

Komentara 1

KA
kaoisvidrugi
19:00 22.08.2024.

Članak totalno bezveze.. Tko god se vozio u čamcu zna da je glava uvijek iznad ispušnih plinova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije