Savjetujemo

Dobri duh organizma – JABUKA

Popustolovac.hr preporučuje
Foto: PR FOTO
10.09.2014.
u 16:56

Danas poznajemo više od 10.000 sorti jabuka koje, ovisno o načinu uzgoja, obiluju hranjivim sastojcima

Jabuka je među najrasprostranjenijima vrstama voća na svijetu, a podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije. Njezin je okus osvježavajući, kiselo-slatki te posebne arome. Danas poznajemo više od 10.000 sorti jabuka koje, ovisno o načinu uzgoja, obiluju hranjivim sastojcima.

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.

Prosječno, voda čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedemo sa žitaricama. One također sadrže veliku količinu kalija (K) koji ti nam je potreban za:

• održavanje ispravne razine vode u tijelu
• ispravan prijenos u živčanom sistemu
• prijenos kisika u mozgu
• održavanje funkcije bubrega i mišića.

Budući da je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), čini se dobrim izborom i kod redukcijskih dijeta. Također, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njezinu konzumaciju. Npr. za regulaciju stolice i stabilizaciju crijevne flore pojedite natašte jednu ili dvije sirove (ili pečene) jabuke; za poticanje znojenja kod visoke temperature u prokuhanu kašu od jabuka dodajte med i limunov sok te pijte vruće.

U nastavku vam donosimo recept za domaći sok od jabuke.

Za litru soka potrebno je:

  • jabuke
  • voda
  • 700-800 g šećera
  • limunov sok
  • 10 g limunske kiseline
  • 1 vrećica šećera od vanilije.

Jabuke dobro operite, ogulite, narežite na kriške te prelijte vodom tako da voda bude otprilike 4 prsta iznad jabuka. Vodu s jabukama prokuhajte otprilike 6 minuta te ostavite da odleži tijekom 24 sata. Zatim sok procijedite te na 1 litru dobivenog soka dodajte 10 g limunske kiseline, 700 do 800 g šećera i sok od limuna. Sve zajedno dobro promiješajte, stavite da se kuha povremeno miješajući. Kada sok prokuha, dodajte šećer od vanilije i maknite s vatre. Sok pretočite u čiste staklene boce koje trebate dobro začepiti i složiti u kutiju koju ćete prekriti dekom i držati tako prekrivenu dok se ne ohlade (otprilike nekih 48 sati). Dobiveni sirup čuvajte u hladnjaku.

Zdrave namirnice za sebe i svoju obitelj pronađite po najpovoljnijim cijenama na Popustolovac.hr.

Ključne riječi

Komentara 2

NT
nije_to_samobor
20:00 11.09.2014.

Dodatno, jabuke se mogu koristiti i kao temeljac u jelima za koja se to ne bi nadali. Gulaš, paprikaš, čobanac... Izvrsno!

Avatar DamirPasMahata
DamirPasMahata
08:54 12.09.2014.

Zdravi domaći sok od jabuka, isprešajte litru soka i dodajte 700-800 g šećera. Zar nije bolje isprešati sok od jabuka i piti ga bez šećera? Kakvi su to sirotinjski i nezdravi recepti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije