Glavna zvijezda ovog recepta je svinjska lopatica s kožicom koja se puni posebnim nadjevom od čvaraka, masti i vina, sve dobro začinjeno i lagano pečeno u pećnici oko 4 sata. Rezultat je meso toliko mekano da će se topiti u ustima, a kožica hrskava kao da je tek skinuta s ražnja. Dodatak mesu je krumpir koji se peče oko sat vremena. Još jedan izvrstan blagdanski recept s bloga MyTastyPot!
Pikantna svinjska lopatica
Sastojci:
Svinjska lopatica težine 3,5-4 kg (s kožicom)
200 ml bijelog vina
dosta šarenog papra
200 g čvaraka
200 g masti
mala glavica češnjaka
sol
Priprema:
Čvarke, šareni papar, češnjak, mast i vino dobro sjedinite, najbolje sa štapnim mikserom. Lopaticu posolite, zarežite ispod kože i napravite džepove na više mjesta. Premažite je nadjevom sa svih strana, džepove dobro napunite i pospite šareni papar preko svega. Nadjeveno meso prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći (ako morate pripremati meso isti dan ostavite da se odmara barem nekoliko sati). Ujutro sve dobro posolite i stavite u pećnicu na 230 °C oko 15 minuta. Zatim prekrijte folijom, smanjite temperaturu na 160 °C i pecite oko 3,5 h. Maknite foliju, dodajte krumpir i pecite još sat i pol na 200 °C. Po želji možete zapeći na grill programu još 5 minuta. Odmah poslužite, a ukoliko vam preostane mesa, možete ga drugi dan staviti u baget i napraviti pikante sendviče ili njime puniti tortilje koje ćete zagrijati na tavici.