Pripazite

Držite se podalje od javnih Wi-Fi mreža jer su raj za hakere: Koristite ih samo s jednim trikom

Kupovina
Foto: Shutterstock
1/6
23.09.2024.
u 15:50

Online kupovina donosi nevjerojatnu pogodnost i udobnost, ali sa sobom nosi i određene rizike, posebice za one koji vole često "šopingirati" na internetu. Evo kako zaštititi svoj identitet, ali i svoj novčanik.

Online kupovina olakšala nam je svakodnevicu na razne načine – ne moramo se više boriti s gužvom u shopping centrima, čekati u redovima na blagajni niti trošiti vrijeme na traženje parkirnog mjesta. Sve je doslovno nadohvat ruke, dovoljan je jedan klik i stvar koju ste poželjeli (naravno, morate je platiti) stiže ravno pred vaša kućna vrata. No iako se ovakva kupnja čini idealnom, u ovoj virtualnoj džungli vrebaju na vas i opasnosti, kao što su prijevare, krađe identiteta i lažni popusti… Kako se zaštititi i ne pasti u online zamku? Donosimo vam vodič kako možete ostati sigurni u nepreglednim prostranstvima interneta i doista bezbrižno uživati u online kupnji.


Ne klikajte na sve što vam se svidi!

"Wow, torba skupog brenda za samo 30 eura!" ili "Pametni sat za 50 eura, i to limited edition!" Stvarno? Ne zvuči li ovo ipak predobro da bi bilo istinito? Vjerovali ili ne, postoje lažne stranice koje vas mame super ponudama zbog kojih ćete odmah posegnuti za svojom karticom i utipkati baš sve što se traži od vas. No ne nasjedajte, često iza ovako nerealno povoljnih ponuda stoje prevaranti s lošim namjerama kad je vaš novčanik u pitanju. Jednom kada utipkate svoje podatke, samo je pitanje vremena kad ćete požaliti, i to jako. Dakle, prije negoli se potpuno raspametite, provjerite stranicu s koje želite kupiti povoljan proizvod.

Foto: Shutterstock

Stoga, kada obavljate online kupovinu, birajte već provjerene stranice koje su na dobrom glasu. Ako ste ipak naletjeli na novu stranicu, koja nudi baš ono što tražite, pročitajte recenzije i iskustva drugih kupaca.

Svaka ozbiljna online trgovina mora imati SSL certifikat, a prepoznat ćete ga po “malom lokotu” pokraj web adrese i "https" na početku URL-a. Ako vidite samo "http", to je poput ulaska u dućan bez nadzora kamera.

Dok popunjavate podatke za narudžbu, pazite što se od vas traži i koje podatke o sebi dijelite. Držite se osnovnih informacija: adresa dostave, ime, prezime i broj telefona. Ako neka stranica traži nešto više od toga, zapitajte se zašto.


Kreirajte jake lozinke (Ne, vaš datum rođenja nije jaka lozinka!)

Jaka lozinka je ključ za sigurnost. Zaboravite na lozinke tipa "123456" ili "password" – to je prvo što će hakeri utipkati kada krenu u krađu vašeg identiteta. Stoga, u lozinki radije kombinirajte velika i mala slova, brojeve i posebne znakove. Ako vam je teško zapamtiti sve ove komplicirane šifre, koristite “password manager” pa ćete moći šopingirati bez brige da će vam netko ukrasti podatke. Naime, radi se o aplikaciji ili web-ekstenziji koja na siguran način sprema sve vaše lozinke i unosi ih umjesto vas kad se prijavljujete na određenu web stranicu ili korisnički račun. Ova će aplikacija umjesto vas raditi unos podataka za prijavu na svim uređajima te web-stranicama ili aplikacijama kao što su Facebook, Instagram,..

Jedina stvar koju kao korisnik morate zapamtiti jest jedna lozinka kojom pristupate ostalima, a ona bi stvarno trebala biti snažna i duga. Budite oprezni, ovakve ekstenzije koristite isključivo ako ste jedini korisnik uređaja preko kojeg kupujete online, nikada ga ne koristite na javnom računalu.

Foto: Shutterstock


Najčešća zamka je phishing!

Jedna od najčešćih online prijetnji je phishing. Riječ je o e-mailovima ili porukama koje izgledaju kao da dolaze od renomiranih trgovina, banaka ili dostavnih službi. Obično vas obavještavaju o "problemima s vašom narudžbom" ili "ograničenoj ponudi koja ističe za 5 minuta" i pozivaju vas da kliknete na link kako biste potvrdili svoje podatke. Nemojte nasjesti! Prava trgovina nikad neće tražiti da putem e-maila unosite svoje korisničke podatke, lozinke ili podatke o kreditnoj kartici.

Ako dobijete ovakav e-mail ili poruku, ne klikajte ni na jedan link i ne unosite nikakve podatke. Umjesto toga, posjetite službenu stranicu trgovine ručnim upisivanjem URL-a u preglednik i provjerite status svoje narudžbe.


Pazite na javne Wi-Fi mreže

Kupujete li dok ste na kavi ili se vozite tramvajem? Držite se podalje od javnih Wi-Fi mreža kad obavljate transakcije jer je to raj za hakere i online prevarante. Ako već morate šopingirati na javnoj mreži, koristite VPN koji će šifrirati vaše podatke i sakriti ih od znatiželjnih očiju.

Foto: Mastercard


Čuvajte račune i potvrde

Nakon kupovine, uvijek spremite potvrdu narudžbe i račun u svom e-mailu. Ovo će vam biti korisno u slučaju da nešto pođe po zlu – bilo da naručeni predmet nije stigao, nije onakav kakav ste očekivali ili vam jednostavno treba povrat novca. Uz sve te e-račune možete lako pratiti svoje troškove (i podsjetiti se da malo pripazite sa sljedećom kupovinom).


Plaćajte pametno!

Kreditne kartice i PayPal su vaši najbolji prijatelji kad je u pitanju online kupovina. Zato što pružaju dodatnu zaštitu i mogućnost povrata novca u slučaju prevare. Još jedan način kako se dodatno zaštititi pruža i nova usluga koju Mastercard odnedavno nudi svojim korisnicima u Hrvatskoj. Riječ je o usluzi Mastercard ID Theft Protection koja korisnicima omogućuje dodatnu razinu zaštite njihove najvrjednije imovine – njihovog identiteta.

„ID Theft Protection, usluga zaštite identiteta, novost je koju je Mastercard besplatno i ekskluzivno ponudio korisnicima svojih kreditnih i charge kartica u Hrvatskoj od srpnja ove godine. Usluga korisnicima omogućuje da imaju nadzor nad tim jesu li njihovi osobni podaci, poput npr. email adrese, broja telefona ili broja kartice, kompromitirani“, objašnjava Tina Mirčeta, direktorica proizvoda i rješenja za kibernetičku sigurnost za jugoistočnu Europu u Mastercardu.

Foto: Mastercard

U slučaju da su podaci kompromitirani, korisnicima se preko portala i e-mail notifikacija savjetuje koje mjere mogu poduzeti kako bi minimalizirali potencijalnu štetu. Ono što je važno naglasiti jest da korisnici sami odlučuju koje osobne podatke žele nadzirati te koliko osobnih podataka žele pratiti. „Usluga ID Theft Protection korisnicima pruža kontrolu nad njihovim osobnim podacima, što nam ponekad nedostaje u digitalnom svijetu“, naglašava Mirčeta.

Krađa identiteta može biti financijski i emocionalno devastirajuća, a Mastercard kroz ovu uslugu korisnicima omogućuje uvid u sigurnost njihovih podataka te pomaže minimizirati štetu u slučaju povreda privatnosti.

Uživajte u sigurnom šopingu i zadržite svoj identitet na sigurnom!

Sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije