Jeste li znali?

Držite vino u kuhinji? Stručnjaci savjetuju da ga odmah premjestite

shutterstock
23.10.2023.
u 09:30

Visoke temperature, svjetlost, vibracije i nedostatak vlage su četvorka straha za vino.

Boce vina stoje vam u kuhinji kako bi vam uvijek bile pri ruci? To baš i nije dobra ideja jer kuhinja je prepuna loših stvari za vaše omiljeno vino. Naima, u njoj često je visoka temperatura zbog kuhala za vodu, perilice posuđa, pećnice, štednjaka i ljudi koji stalno ulaze i izlaze. Zatim tu su vlaga i svjetlo koji također nisu prijatelji vina, prenosi Metro

Visoke temperature, svjetlost, vibracije i nedostatak vlage su četvorka straha za vino. Da posudim jednu analogiju, vinske boce su poput sićušnih vampira, uspijevaju u mračnim, hladnim i tihim uvjetima. 

VEZANI ČLANCI: 

U redu, ali većina nas ne posjeduje vinske podrume, vinske zidove, spiralne podrume ili bougie hladnjake za vino s kontroliranom temperaturom, jesam li u pravu? Zapravo, jedva da imamo mjesta da odložimo dasku za glačanje. Dakle, gdje onda smijemo, a gdje ne skladištiti vino u kući?

Dobra mjesta za odlaganje vina:

Podrum: Ako imate bilo kakav podzemni prostor, to je savršen dom za skladištenje vina. Tamo ćete se najbolje približiti idealnim uvjetima skladištenja, bez namjerne gradnje vlastitog podruma s kontroliranom temperaturom.

Prazna soba: Isključite radijatore u praznoj sobi i postavite police za vino. Ovo bi mogla biti prazna spavaća soba ili samo soba koju ne koristite toliko.  Samo navucite zavjese i zatvorite vrata, jer izravna sunčeva svjetlost nije dobra za vino. Inače, 13°C je savršena temperatura za čuvanje vina pa biste mogli povremeno pogledati termometar u sobi.

GALERIJA: Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

Spremište ispod stepenica: Pristojna opcija koja se ne koristi pretjerano, obično se nalazi podalje od kuhinje i nema radijatore. Jedini poticaj su vibracije ljudi koji se penju i spuštaju stepenicama koje mogu prerasporediti molekule u vinu, utječući na okuse. To je ipak veća briga sa sušilicom rublja, stoga maknite usisivač u stranu i stavite stalak za vino ispod vaših stepenica.

Hladnjak: Ovo je privremeno rješenje; pokušajte ne spremati vino redovito u obične hladnjake za hranu. Dobar je za snižavanje temperature vina, ali uz stalnu temperaturu od 3-5°C, hladnjaci su prehladni za vino, čak i pjenušavo. Osim toga, imaju nisku razinu vlažnosti što znači da će se čepovi skupiti i potencijalno propuštati kisik. Također imaju žarulje svjetlije od prosjeka što uzrokuje 'svjetlosni udar', što dovodi do loših okusa i aroma.

Uz ulazna vrata: Nije idealno i razmislite o tome samo ako je područje relativno mračno, nema radijatora u blizini i nećete se spotaknuti na njega dok izlazite iz kuće. Još bolje, stavite ga u ormarić za cipele ili ormar za kapute. Povremeno otvaranje ulaznih vrata bi trebalo biti u redu, to je obično daleko od vreve kuhinje i ljudi se tamo ne druže.

VEZANI ČLANCI: 

Loša mjesta za odlaganje vina:  

Kuhinja: Zbog svega ranije navedenog

Garaža: Ovo bi se moglo činiti kao pametan izbor, jer su garaže tamne i uglavnom se ne koriste tako često, ali to nije slučaj. Osim ako nije besprijekorno izolirana, garaža pati od smrzavanja zimi i zagrijavanja ljeti.

Uz prozor: Izravna sunčeva svjetlost je ubojica vina. UV zrake miješaju se s molekulama u vinu, čineći njegov okus i miris neobičnim.

Ostava: Osim kuhinje, ovo je epicentar svega što jednom vinu može naškoditi. Imate toplinu i vibracije od perilice i sušilice rublja, svjetla i ljudi koji redovito ulaze i izlaze radi pranja.

Potkrovlje: Slično kao garaža, postaje najtoplije i najhladnije mjesto u kući ovisno o vremenu, bez obzira na to koliko je dobro izolirano.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije