Prevencija

Evo zašto je zaista važno svaki dan pojesti 2 i pol porcije voća i povrća

povrće i voće
Foto: Thinkstock
1/2
12.05.2014.
u 09:12

Sa svakih 200 grama voća koje konzumirate smanjujete rizik od moždanog udara za 32 %, a sa svakih 200 grama povrća za 11 %

Što i kako jedemo zaista je važno.

Stručnjaci upozoravaju da posebno odabranom prehranom možemo puno učiniti za svoje zdravlje. Samo dvije i pol porcije voća i povrća na dan smanjit će rizik od moždanog udara za čak trećinu, pokazalo je novo istraživanje.

Sa svakih 200 grama voća koje konzumirate smanjujete rizik od moždanog udara za 32 %, a sa svakih 200 grama povrća za 11 %, navodi se u studiji. Zaključak je to analize istraživanja utjecaja prehrane na rizik od oboljevanje od moždanog udara u posljedjih 19 godina.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ispitivanja su pokazala da prehrana bogata voćem i povrćem poboljšava mikrovaskuluranu funkciju i smanjuje krvi tlak koji je glavni uzrok moždanog udara. Ovaj način ptehrane odličan je i za smanjenje indeksa tjelesne mase, opsega struka, nižavanja razine kolesterola i raznih upala.

>>Čudesnu biljku rabarbaru cijenili su i u carskoj Kini i starome Rimu

>>12 namirnica u kojima je pronađeno najviše pesticida

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?