ZA ZDRAVO SRCE

Ekstrakt crvene riže snižava kolesterol

18.12.2008.
u 19:01

Visoki kolesterol jedan je od najalarmantnijih zdravstvenih poremećaja koji su povezani s kardiovaskularnim bolestima, a kako su te bolesti u razvijenom svijetu danas glavni uzrok smrti, znanstvenici neprekidno pokušavaju pronaći nove načine kako da ih spriječe. Novi korak u tom smjeru jest istraživanje koje je pokazalo da ekstrakt crvene riže u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama snižava kolesterol.

Američko zdravstveno sveučilište u Pennsylvaniji testiralo je 74 osobe s visokom razinom kolesterola u krvi. Testiranje se vršilo na taj način da je pola ispitanika svakoga dana uzimalo kombinaciju ekstrakta crvene riže i ribljeg ulja, što je bogat izvor omega-3 masne kiseline. Osim toga ta polovica ispitanika uravnoteženo se hranila, imala je redovitu tjelesnu aktivnost, nije konzumirala alkohol niti je pušila cigarete, što je naravno pospješilo i povoljno djelovanje na krvožilni sustav.

Zanimljivo je i to da je drugi dio skupine, takozvana kontrolna skupina, dobivala uobičajen lijek za smanjenje kolesterola i nakon dvanaest tjedana razina lošeg kolesterola se smanjila jednako koliko i u skupini koja se zdravo hranila i konzumirala ekstrakt crvene riže i omege-3. To pokazuje da je sasvim sigurno zdravija varijanta uzimati prirodne dodatke hrani i pribjeći zdravijim navikama života nego konstantno konzumirati lijekove koji pak utječu na neke druge organe.

Omega-3 i ekstrakt crvene riže koristile su i mnoge druge kulture, tako je, primjerice, danski nobelovac Krogh još davne 1908. godine proveo istraživanje kako bi ustanovio zašto kod Eskima, za razliku od Europljana i Amerikanaca, nema srčanih i moždanih udara. Istraživao je njihovu prehranu i ustanovio kako u hrani koju jedu, a to su gotovo uvijek morske životinje, prevladavaju omega-3 masne kiseline, supstancije koje utječu na spuštanje razine kolesterola u krvi i ukupnih masnoća koje unosimo svakodnevnom prehranom.

Zanimljiv je i podatak da stanovnici Kine i Azije već godinama svakodnevno jedu crvenu rižu, a odnedavno su je počeli jesti i ljudi na Zapadu baš iz razloga što je zdrava i učinkovito skida kolestorol. Sadrži monakolin K, tvar zaslužnu za sniženje lošeg kolesterola i povećanje HDL, dobrog kolesterola. Sedamnaest dosadašnjih istraživanja pokazalo je da se primjenom crvene riže ukupan kolesterol smanjuje za čak trideset posto.

(P.S.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije