Ne bacajte hranu

Evo što možete napraviti s ostacima hrane od blagdana

shutterstock
26.12.2020.
u 07:00

Blagdani završe kao i ručkovi i večere s bližnjima, ali i dalje - vaš frižider je pun. Hranu ne želite baciti, ali dosadilo vam je jesti istu hranu.

Ako ste se i vi suočili s ovim problemom ovog Božića, donosimo ideje kako iskoristiti ostatke hrane.

Lagane salate 
Brzo i jednostavno rješenje su salate. Komadići mesa (purica, odojak, teletina) pomiješajte sa radičem, rukolom, matovilcem, kupusom.. Dodajte rajčicu, kuhana jaja, kukuruz i prelijte dresingom od jogurta ili nekim hladnim umakom koji vam je također ostao od blagdana.

Foto: Shutterstock

Sada znamo koja hrana može trajati stoljećima, pa i tisućljećima:

1/3

Sendviči
Tost ili kruh prepecite na tavi ili u tosteru, dodajte grčki jogurt, salatu, rajčicu i komade mesa. Možete na isti kruh namazati i francusku salatu i po njoj dodati komadiće mesa.

Foto: Shutterstock

Složenac od mlinaca i purice
Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica na jednostavan način napravite sasvim novo jelo. Na malo ulja propirjajte luk i češnjak, zatim napravite bešamel tako da dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko. Kada umak zakipi dodajte žličicu curryja i začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine. Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog. Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu i na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju i dobili ste složenac!

Foto: Shutterstock

Povrće za krem juhu
Ostaci povrća mogu poslužiti za bogate krem juhe. Na maslinovom ulju i maslacu prepržite nasjeckani češnjak, dodajte mu luk, i povrće po želji. Kada se sve lijepo sjedini usitnite štapnim mikserom i vratite na vatru. Po ukusu dodajte vrhnje i ostale začine. Poslužite toplo.

Foto: Shutterstock

Riblji popečci
Ako se sva pripremljena riba odmah ne pojede, od ostataka se može napraviti dobrih zalogaja. Ribu očistite od kostiju i natrgajte na komadiće. Dodajte naribanu mrkvu, sitno sjeckani poriluk, malo češnjaka, jaje i po potrebi brašno i krušne mrvice. Oblikujte popečke i ispecite ih do zlatno žute boje. 

Foto: Shutterstock

Pohane palačinke
Ostatke mesa pomiješajte s kiselim krastavcima i preprženim šampinjonima. Ispecite palačinke, napunite smjesom od mesa i pohajte. Poslužite opet uz francusku salatu ili uz umake.

Foto: Shutterstock

Bez fritula nema blagdana: Uz ove trikove napravite najbolje fritule kod kuće!

 

Komentara 1

MO
montello
17:32 26.12.2020.

samo ne bacit u kantu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije