Rajčica obiluje antioksidansima i trebala bi biti dio vaše svakodnevne prehrane.
Od uobičajenih antioksidansa zastupljeni su vitamini C, E i beta-karoten, a od minerala kalij i mangan. Sadrži i flavonone, flavonole i karotenoide u koje se svrstava i najpoznatiji fitonutrijent rajčice – likopen koji pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti.
Obnavlja komunikacijske kanale među stanicama i pomaže eliminaciju karcinogenih tvari i toksina iz tijela, a zaslužan je, osim za crvenu boju rajčice, i kao snažan saveznik u borbi protiv brojnih zdravstvenih komplikacija i bolesti.
Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja te regulira masnoću u krvi. Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom. Rajčica je jedna od namirnica u kojoj ga ima najviše.
Ako niste ljubitelj svježe rajčice, ne brinite. Ako konzumirate kuhanu rajčicu, iskoristivost likopena raste. Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena: gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.
Stručnjaci preporučuju svaki dan jednu čašu soka od rajčice za dugoročno zdravlje.
>>Ovo ulje je tako ljekovito, a tako ga jednostavno možete napraviti sami