Njoki od ljubičastog batata s umakom od ikre pastrve jednostavno su jelo za pripremu, a ujedno iznimno bogato nutrijentima. – Od svih vrsta batata namjerno sam izabrala ljubičasti, zato što je, osim jedinstvenog i upečatljivog izgleda, izrazito bogat antioksidansima, vitaminima i vlaknima. Ovaj slatki ljubičasti krumpir ima lagani cvjetni okus, a savršen je u kombinaciji s kravljom skutom. Iako je skuta fantastična namirnica, nije toliko česta u receptima kao sir ili drugi mliječni proizvodi, a ima iznimno bogatu aromu te je cijenjen proizvod među pravim gurmanima. U Hrvatskoj je sve više poljoprivrednih gospodarstava i farmi koje se bave proizvodnjom ovih zdravih i nježnih namirnica te se svakako isplati otići do obližnje tržnice ili prosurfati internetom u potrazi za ovim gastronomskim draguljima. Provjerena izvornost namirnice pretvorit će ovo jelo u pravu rapsodiju okusa. Uživajte! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Njoki od ljubičastog batata i kozjeg sira, umak s ikrom pastrve, začinsko bilje
Sastojci:
500 g ljubičastog batata
200-250 g glatkog brašna
70 g maslaca
2 jaja
sol
30 g kozje skute
ikra pastrve
začinsko bilje
limunova korica
kozji tvrdi sir
Priprema:
Ljubičasti batat skuhajte u vodi, ogulite mu ljusku te ga propasirajte. Dodajte maslac sobne temperature, kozju skutu, jaja, sol i na kraju dodajte brašno. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Nakon što formirate tijesto, dodajte malo brašna na radnu površinu, izrežite tijesto na manje komade te ih oblikujte po želji. Potom njoke stavite kuhati u kipuću vodu koju ste prethodno posolili i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. Dok se njoki kuhaju, pripremite tavicu, zagrijte je te dodajte malo maslinova ulja, sjeckanog začinskog bilja pa podlijte vodom u kojoj su se kuhali njoki. Pustite da se umak reducira, a kako bi se umak dodatno povezao, dodajte kockice hladnog maslaca te naposljetku ikru pastrve i ribanu koricu limuna. Potom ocijedite njoke, ubacite ih u umak i začinite po želji. Njoke poslužite s ribanim kozjim sirom i nekoliko kapi maslinova ulja.