Godinama pripremate janjetinu na isti način i glavni ste autoritet u obitelji kad je ovo meso u pitanju? Ove godine isprobajte recept koji nam je darovala Ana Grgić Tomić i nadmašite sami sebe. Janjetina je bogata okusom i ne zahtijeva mnogo začina, ali se izvrsno slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicom. Nemojte pretjerati jer su već dvije grančice ružmarina dovoljne za nekoliko kilograma mesa.
Janjetina
Sastojci:
2 kg janjeće koljenice
limun
ružmarin
timijan
metvica
češnjak
maslinovo ulje
Priprema:
Janjetinu premažite uljem i začinima (češnjakom, limunom, svježim ružmarinom, majčinom dušicom i metvicom) pa ostavite da ostoji preko noći ili nekoliko sati. Stavite u posudu za pečenje, čvrsto pokrijte folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 90 minuta. U međuvremenu pripremite ratatouille. Skinite foliju, ako je meso mekano stavite na janjetinu nekoliko kockica maslaca i nastavite peći bez folije 15-ak minuta kako bi meso dobilo lijepu smećkastu boju.
Ratatouille
Potrebno vam je:
1 patlidžan
1 tikvica
1 glavica luka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
½ kg rajčica
½ kg rajčica za umak
2 češnja češnjaka
timijan
ružmarin
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema:
Povrće operite, odrežite peteljke, a potom narežite na jednake tanke ploške. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, prepržite na maslinovu ulju te dodajte usitnjenu i oguljenu rajčicu za umak. Dodajte sol, papar, timijan te pirjajte 15-ak minuta. Umak od rajčice prebacite u posudu za pečenje te na njega u krug rasporedite ploške povrća. Začinite maslinovim uljem i dodajte začine, poklopite poklopcem ili folijom te pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Maknite poklopac ili foliju te vratite u pećnicu na 20-ak minuta da povrće dobije zlatnu boju.