uskrs za stolom

Ana Grgić Tomić: Mlada janjetina najbolje se slaže s ovim začinskim biljem, ali nemojte pretjerivati

16.04.2022.
u 05:53

Janjetina je bogata okusom i ne zahtijeva mnogo začina, ali se izvrsno slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicom. Nemojte pretjerati jer su već dvije grančice ružmarina dovoljne za nekoliko kilograma mesa.

Godinama pripremate janjetinu na isti način i glavni ste autoritet u obitelji kad je ovo meso u pitanju? Ove godine isprobajte recept koji nam je darovala Ana Grgić Tomić i nadmašite sami sebe. Janjetina je bogata okusom i ne zahtijeva mnogo začina, ali se izvrsno slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicom. Nemojte pretjerati jer su već dvije grančice ružmarina dovoljne za nekoliko kilograma mesa.

Janjetina

Sastojci:

2 kg janjeće koljenice

limun

ružmarin

timijan

metvica

češnjak

maslinovo ulje

Priprema:

Janjetinu premažite uljem i začinima (češnjakom, limunom, svježim ružmarinom, majčinom dušicom i metvicom) pa ostavite da ostoji preko noći ili nekoliko sati. Stavite u posudu za pečenje, čvrsto pokrijte folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 90 minuta. U međuvremenu pripremite ratatouille. Skinite foliju, ako je meso mekano stavite na janjetinu nekoliko kockica maslaca i nastavite peći bez folije 15-ak minuta kako bi meso dobilo lijepu smećkastu boju.

Ratatouille

Potrebno vam je:

1 patlidžan

1 tikvica

1 glavica luka

1 crvena paprika

1 žuta paprika

½ kg rajčica

½ kg rajčica za umak

2 češnja češnjaka

timijan

ružmarin

sol, papar

maslinovo ulje

Priprema:

Povrće operite, odrežite peteljke, a potom narežite na jednake tanke ploške. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, prepržite na maslinovu ulju te dodajte usitnjenu i oguljenu rajčicu za umak. Dodajte sol, papar, timijan te pirjajte 15-ak minuta. Umak od rajčice prebacite u posudu za pečenje te na njega u krug rasporedite ploške povrća. Začinite maslinovim uljem i dodajte začine, poklopite poklopcem ili folijom te pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Maknite poklopac ili foliju te vratite u pećnicu na 20-ak minuta da povrće dobije zlatnu boju.


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije