Zdravo povrće

Fluorescentna svjetla doprinose hranjivosti špinata

hrana
Reuters
10.03.2010.
u 12:15

Ovo istraživanje moglo bi voditi do pronalaženja kvalitetnog načina čuvanja povrća.

Fluorescentna svjetla u trgovačkim lancima povećavaju nutricionističku vrijednost špinata, smatraju znanstvenici. No ako se špinat i bilo koje lisnato povrće drži u mraku gubi svoje hranjive tvari.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu American Chemical Society’s journal, moglo bi voditi do pronalaženja boljeg načina čuvanja povrća. Znanstvenici Gene Lester, Donald J. Makus i D. Mark Hodges smatraju kako trgovački lanci često izlažu špinat u prozirnoj plastici na oko četiri stupnja u rashladnim vitrinama koje su izložene fluorescentnom svjetlu 24 sata na dan, prenosi Daily Mail. Izložili su svježi špinat stalnom svjetlu i stimulirali uvjete jednake onima u lancima i u tom stanju držali povrće tri do devet dana. Špinat spremljen na svjetlu tri dana imao je puno veće vrijednosti vitamina C, K i E, folne kiseline te vitamina B.

Nakon devet dana, stupanj folne kiseline narastao je od 84 do 100 posto, a razina vitamina K povećala se za oko 100 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije