ALARMANTNI PODACI

Generacija Z odbija koristiti kondome, a stručnjaci upozoravaju na dalekosežne posljedice

shutterstock
13.09.2024.
u 04:10

Stručnjaci objašnjavaju da je do ove šokantne zdravstvene krize doveo nedostatak seksualnog obrazovanja i pristupa kontracepcijskim metodama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenje o 'alarmantnom padu' upotrebe kondoma među adolescentima u Europi, što će, strahuju zdravstveni stručnjaci, dovesti do brojnih posljedica, uključujući više stope spolno prenosivih infekcija i povećane troškove zdravstvene skrbi, piše NY Post. Nedavno istraživanje pokazalo je da gotovo trećina 15-godišnjaka, odnosno njih 30 posto, nije koristilo ni kondom ni kontracepcijsku pilulu kad su posljednji put bili seksualno aktivni.

Ako su i koristili neki oblik kontracepcije, vjerojatnije je da su koristili pilulu nego kondom. Korištenje kondoma među seksualno aktivnim adolescentima značajno je opalo u posljednjem desetljeću, kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koja raspolaže podacima za Europu.

VEZANI ČLANCI:

Istraživanje je pokazalo kako tinejdžeri iz siromašnijih obitelji češće odbijaju koristiti kondom od onih iz bogatijih obitelji. Upotreba kondoma među djevojkama bila je najniža u Albaniji (24 posto), a najviša u Srbiji (81 posto). Kod mladića, najniža stopa zabilježena je u Švedskoj (43 posto), dok je najviša bila u Švicarskoj (77 posto).

Međutim, stručnjaci su upozorili da je zabrinjavajući trend seksa bez zaštite među mladima koje su anketirali raširen problem diljem Europe. To je dovelo do toga da je značajan broj mladih osoba izložen većem riziku od spolno prenosivih bolesti i neplaniranih trudnoća. Problem će vjerojatno imati dalekosežne posljedice, smatraju stručnjaci, uključujući porast neželjenih trudnoća, pobačaja u nekontroliranim uvjetima te povećani rizik od spolno prenosivih bolesti diljem kontinenta.

'Iako su nalazi izvješća zabrinjavajući, nisu iznenađujući', rekao je dr. Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu. Stručnjaci objašnjavaju da je do ove šokantne zdravstvene krize doveo nedostatak seksualnog obrazovanja i pristupa kontracepcijskim metodama, uz sustavne napore da se blokira seksualno obrazovanje.

GALERIJA: Žene, uz ovih 7 trikova vaš će muškarac duže izdržati u krevetu

1/8

'Sveobuhvatno spolno obrazovanje prilagođeno dobi i dalje je u mnogim zemljama zanemareno, a tamo gdje je dostupno, sve se više napada pod lažnom premisom da potiče seksualno ponašanje. Istina je da odgovarajuća edukacija mladih osoba u pravo vrijeme dovodi do optimalnih zdravstvenih ishoda povezanih s odgovornim ponašanjem i izborima', rekao je dr. Kluge. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je izdala i upozorenje te istaknula 'hitnu potrebu' da se situacija riješi.

'Potrebna je trenutna i kontinuirana akcija, utemeljena na podacima i dokazima, kako bi se zaustavio ovaj negativni niz, uključujući veće stope spolnih bolesti, povećane troškove zdravstvene skrbi i, što nije manje važno, poremećene obrazovne i karijerne putanje za mlade osobe koje ne dobivaju pravovremene informacije i podršku koju trebaju', upozorio je dr. Kluge. 'U konačnici, ono što želimo postići za mlade osobe jest čvrst temelj za život i ljubav.'

No, čini se kako ovo nije problem koji je ograničen samo na Europu. Zdravstveni dužnosnici u SAD-u upozoravaju da je porast opasnih spolno prenosivih infekcija 'izvan kontrole' jer ljudi svih dobnih skupina sve više izbjegavaju korištenje kondoma.

Postala je majka s 15 godina: "Razmišljala sam o pobačaju, a sada zarađujem za svoje dijete zahvaljujući TikToku"

Ključne riječi

Komentara 1

JO
JohnM
10:06 13.09.2024.

Ajme meni, kako su dosadni s guranjem (ponegdje upitnog) sexualnog odgoja. Nema niti jednog članka o negativnim sexualnim trendovima u zadnjih 10 godina, a da se ne krivi nedostatak sex.odgoja. Pa čekajte malo, sexualni odgoj nije postojao prije 20 i više godina pa smo mi stariji ipak navlačili kondome... Pad je zabilježen u zadnjih 10 god. Naše je vrijeme bilo prije interneta i takvih stvari, no kondome smo koristili i to bez da su nam u školi predavali sexualne navike djece od 0-4 godine (potražite sramotni AZOO dokument o tome). U svakom slučaju, ne bih rekao da je problem u nedostatku sexualnog odgoja u školama pa prestanite stalno to forsirati - mi stariji smo živi dokaz. Radije potražite prave uzroke, a nekako bih rekao da ćete ih naći u prevelikom seksualiziranju djevojčica i dječaka, ogromnom broju praznoglavih influensera kojima se djeca dive i milijardama nevažnih informacija kojima se djecu svakodnevno šiba na društvenim mrežama. Ništa od toga neće riješiti sexualni odgoj u školi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije