Infuzirani gin

Gin Sir Edmond intrigantno je piće kojom slobodno započnite novu godinu

01.01.2023.
u 12:27

Vrlo interesantan gin kod kojega je korištena vanilija što čini jednu neobičnu ali efektnu kombinaciju, Sir Edmond je također i jedan rijetko dobro brendiran gin, dovoljno je pogledati njegovu internetsku stranicu

Prije nekog vremena putem Brze distribucije, vodećeg domaćeg distributera kvalitetnih pića, i Hrvatska je postala jedna od destinacija u kojoj se može popiti Sir Edmond, gin kojem je dodana bourbon vanilija s egzotičnog karipskog otoka Reunion. Burbon vanilija je Vanilla Planifolia, jedna od vrsta vanilije, a koja se najčešće koristi za dobivanje njezina ekstrakta. I kod ovog gina ta je biljka obilato korištena kako bi se u njemu dobila jasna nota ovog poznatog začina. A ta je aroma i okus takva da doista opravdava epitet koji vanilija nosi, a to je kraljica začina. Ona ovdje praktično mijenja karakter gina preusmjeravajući ga s uobičajenih snažnih aroma borovice prema vaniliji. Iako to ne znači kako je jedino što je primjetno u ovom piću bourbon vanilija. Na popisu se nalaze, dakako, borovica koja, zanimljivo, dolazi iz Makedonije koju proizvođać hvali kao najvećeg svjetskog proizvođača. Zatim je tu korijen anđelike za koji se navodi kako je od biljke koja raste na Grenlandu, pa onda kardamom koji smo, recimo, u nas upoznali u nekim pivima, a navodi se kako je riječ o prilično skupom začinu od kojega je skuplji samo šafran te, dakako, vanilija. Navedeno je kako dolazi iz Guatemale koja je i najveći svjetski proizvođač. Zatim su tu đumbir iz Nigerije te cimet iz Kine. Sam gin nosi ime prema Edmondu Albiusu, čovjeku koji je veći dio svog života proveo kao rob radeći na plantažama vanilije upravo na Reunionu. Ondje je, stoji u enciklopedijskim zapisima, već s 12 godina shvatio kako se na najjednostavniji način vanilija može oprašivati čime je donio revoluciju u uzgoj biljke od koje dolazi znameniti začin kod kojega je tim pronalaskom ostvarena mogućnost da se vanilija uzgaja i drugdje osim u Meksiku. Ta zasluga, međutim, nije spriječila da Edmond umre u siromaštvu iako je s 51 godinom postao slobodnim čovjekom. No, dobio je adekvatnu posvetu u ovom ginu koji ne predstavlja vaniliju na uobičajeno otvoren način gdje se ona naglašava poneki puta do pretjerivanja već je ona ovdje prisutna u aromi što se prenosi u okuse da bi ovdje stalo, odnosno u aromi prepustilo mjesto borovici a u okusu neobićnom miksu ostalih začina koji skrivaju standardnih 40 posto alkohola. Tako i Sir Edmond ulazi u onu grupu ginova koje treba poštedjeti miksologije već ga konzumirati prije svega samog u kombinaciji s nekim manje kaloričnim i slađim jelom koje će ga tek dopunjavati. Tek kada to usvojite treba prijeći na kombiniranje u koktelima ili s tonicima. Igra će potrajati dok ne pronađete onu pravu kombinaciju kod koje osnovne odlike Sir Edmonda neće negdje pobjeći nego će u dobiti neke nove dimenzije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije