Većini nas već je postala navika oguliti mrkvu ili krastavac prije nego ih ubacimo u ručak. No, guljenjem kore s povrća činimo nešto čega zapravo nismo niti svjesni.
Stručnjaci, naime, upozoravaju kako se u kori nalazi većina vlakana, vitamina i hranjivih nutrijenata pa bacanjem kore zapravo bacamo ono najzdravije od povrća.
Nutricionistica Mary Jane Detroyer iz New Yorka pojašnjava kako zbog toga povrće trebamo koristiti s korom, a nekoliko je razloga zašto.
– Kora povrća ima jako puno vlakana i to netopljivih vlakana pogotovo kod povrća koja su u jarkim bojama. U većini slučajeva, većina nutrijenata iz povrća nalazi se u kori. Primjerice, tamno zelena kora krastavaca sadrži većinu antioksidansa i vitamina K. Također, kora krumpira sadrži željezo, kalcij, kalij, magnezij, vitamin B6 i vitamin C – kaže Detroyer.
Dodala je kako kora povrća sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su, naime, grupa atoma koja može naštetiti našem organizmu kada se proizvede previše pa uzrokuju bolesti srca. Vitamini C i E koje sadrži brojno povrće štite tijelo od negativnog učinka slobodnih radikala tako što ih neutraliziraju.
Povrće je prije upotrebe potrebno dobro oprati, a najbolje je koristiti ono organske proizvodnje kako bi bili sigurni da je to što jedete uistinu i zdravo.
>> Pomama za pjegavim jabukama i zelenom salatom iz koje viri puž
A kora od lubenice ?