Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. pjenušavi srijemski doručak

Hlad stoljetnog oraha obitelji Papak ponovo je bio okupljalištem srijemskih vinara i ljubitelja njihovih vina

05.07.2022.
u 11:43

U vinariji Papak na Radošu u subotu, 2.07.2022. ljubitelji srijemskih vina i tradicionalnih srijemskih delicija uživali u hladovini starog obiteljskog oraha: doručak je privukao goste iz Osijeka, Slavonskog Broda, Zagreba – i Srbije

Vinarije Papak, Čobanković, Iločki Podrumi, Buhač i Trs predstavile su svoja pjenušava i mirna vina uz već nadaleko poznate srijemske delicije hotela Dunav na 3. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu, u subotu 2. srpnja, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije.

I ove je godine debeli hlad stoljetnog oraha obitelji Papak bio mjesto okupljanja srijemskih vinara, ljubitelja božanskog nektara u pjenušavom i mirnom obliku uz domaće specijalitete. Jutarnja gozba krenula je od 10h kada je vlasnica hotela Dunav, gospođa Željka Kovčalija iznijela na predivno uređeni stol najukusnije predstavnike Srijema: kulen, kulenovu seku, sireve (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni), šunku, domaće kobasice, zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške s orasima i makom, salenjake, sezonsko voće (trešnje, šljive, marelice) – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo.

- Koncept je naišao na dobar odaziv publike, stoga ga ne mijenjamo! Ovo je već dvanaesti pjenušavi doručak u vinogradu, od kada sam pokrenula projekt 2020,  i svako vinogorje ima svoju osobitost i posebnu ljepotu,  što ističe raznolikost i bogatstvo hrvatske vinske priče!  Osim s vinskim ljubiteljima i znalcima, vinari se druže i međusobno pa tako prate novosti i napredak svojih kolega, jedni drugim daju podršku i poticaj na još bolja vina, što osobito vidimo u dijelu programa koji se zove "En primeur Srijem", kada se predstavljanju nova vina vinarija - rekla je direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb i idejna začetnica pjenušavih doručaka, prof. Marija Vukelić

Nakon kušanja pjenušavih i laganih mirnih vina na početku srijemskoga doručka, oko 13h održao se »En primeur Srijem«: svaki je vinar predstavio jedno svoje novo vino: vinarija Papak predstavila je novi Rosé Radosh 2021,  Domagoj Buhač je predstavio graševinu Lisku 2021; Hrvoje Čobanković – novi Silvanac zeleni 2021, Iločki Podrumi ponudili su gostima Rajnski rizling 2021, a vinarija Trs novi cuvée 3C (carménère, cabernet franc i cabernet sauvignon).

Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria ponovno je posjetitelje odveo u lijepa glazbena sjećanja s kultnim melodijama koje svi znamo, gosti su pjevušili s osmjehom na licu, a gdjetko  je i zaplesao. Čak je vrijeme poslužilo da  ugođaj bude savršen, noćna kiša rashladila je zrak na ugodnih 28 C, a zelenilo vinograda, nebesko plavetnilo, zlatna polja suncokreta u daljini  izgledala su poput neke slikovnice iz djetinjstva.

- Iznimno me veseli što Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu svake godine prepoznaje sve veći broj zaljubljenika u vino, autentičnu gastronomiju, vinograde i općenito, u jedinstveni ambijent. Ovo je i prilika da vinari, osim pjenušaca, predstave i neka "vinska iznenađenja". Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu jedinstveni je spoj turističke i vinske priče u autentičnom doživljaju podneblja i ljudi, ističe Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon doručka u vinogradu vinarije Papak, gosti Doručka su ostali u Srijemu, prošetali i ručali na popularnom Principovcu, večerali u hotelu Dunav, gdje je, u sklopu »Srijem Terroir Weekend Experiencea«, održana i posebna večera »Ružičasti Srijem« na kojoj su sa jelima  sljubljena srijemska ružičasta vina vinarija Papak, Krešić, Buhač, Iločki Porumi, Trs. Srijemski je vikend doista bio za pamćenje, vinogradi, suncokreti, bale sijena - utkane su u memoriju gostiju koji radosno već sada najavljuju – »Vidimo se i sljedeće godine, početkom srpnja!«   

Prije srpnja sljedeće godine, svakako zapamtite datum za još jedan, jesenski pjenušavi doručak - u Erdutu, 10.9., u sklopu renomirane vinske manifestacije Wine & Bike Tour Erdut

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije