Korisno

Hrana vam se stalno lijepi za tave, čak i one neprianjajuće? Evo rješenja

Shutterstock
04.02.2021.
u 10:30

Stručnjaci su objasnili zašto dolazi do ove pojave i kako riješiti problem.

Aleksandra Fedorčenko i Jan Hruby, članovi Češke akademije znanosti i stručnjaci za dinamiku fluida i termofiziku, proveli su istraživanje o ponašanju ulja na vrućim, ravnim površinama i došli do odgovora zašto se hrana lijepi za tave, čak i one kvalitetne. 

Ovaj par testirao je dvije tave s dnom dizajniranim da se hrana ne lijepi – jedna je presvučena keramičkim česticama, druga ima teflonski premaz. Na tave su stavili malo suncokretova ulja, a zatim su snimili i izmjerili brzinu kojom se tava sušila.

Nismo znali da postoji "pravi" način za nošenje kućnog ogrtača! Pogledajte ovo!

Kako je objavljeno u časopisu Physics of Fluids, dolazi do termokapilarne konvekcije – pojave u kojoj gradijent površinskog napona utječe na tekućinu, u ovom slučaju ulje, da migrira prema van. Jednom kad se to dogodi, hrana se počinje lijepiti za središte posude.

Da biste izbjegli ovu situaciju, stručnjaci savjetuju da povećate količinu ulja na kojoj pripremate hranu tako da cijela tava bude premazana uljem, zagrijavajte je umjereno – nemojte odmah na početku staviti na najjači plamen, i koristite se posudama s debljim dnom. Također, hranu treba miješati često dok se priprema, prenosi Gizmodo.

Chef podijelio savjete za kuhanje koji će svima dobro doći:

1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije