Za današnji recept imamo samo riječi hvale – spremite ga u svoju zbirku jer ćete sigurno često posezati za njim.
Bakalar s pireom od graška
Sastojci:
500 g smrznutog bakalara
1 jaje
krušne mrvice od pira (mogu i obične)
pirovo brašno
korica 1 limuna (neprskanog)
mali komadić maslaca
timijan
ružmarin
peršinov list
maslinovo ulje
Pire od graška:
450 g smrznutog graška (ili svježeg)
voda
10 listova mente
25 g maslaca
100 g kiselog vrhnja
sol, papar
Priprema:
Bakalar odmrznite i pustite neka se ocijedi. Za to vrijeme umutite jaja u zdjelici te pomiješajte začine i koru limuna s krušnim mrvicama. Bakalar osušite, posolite i popaprite, uvaljajte ga u brašno, jaja i na kraju u krušne mrvice sa začinima. Stavite ga u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili, pospite preostalim krušnim mrvicama i utapkajte. Po bakalaru posložite nekoliko listića maslaca i stavite ga peći na 180 stupnjeva. Pecite oko 30 minuta dok kora ne dobije zlatnu boju. Dok se bakalar peče, napravite pire od graška. U kipuću vodu, u koju ste prethodno staviti listiće mente, ubacite grašak i kuhajte oko 5 minuta. Procijedite grašak, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuhao. Ubacite u posudu za miksanje, dodajte maslac, kiselo vrhnje, sol i papar te sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom. Ukoliko vam se čini da je pire pregust, dodajte par žličica vode.