U trendu

Hrvatski građani svakodnevno potroše oko 24 milijuna eura na online kupovinu, evo što najviše naručuju

online kupnja
Foto: Shutterstock
1/4
12.08.2024.
u 15:42

Kakve su navike Hrvata kada je riječ o načinu plaćanja? Svaki građanin u svom novčaniku u prosjeku ima više od dvije platne kartice, a upravo je ovakav način plaćanja iz godine u godinu sve popularniji. Bezgotovinske platne transakcije, i po broju i po vrijednosti, kontinuirano rastu, a prema dostupnim podacima, više od 85 posto građana Hrvatske koristi neku vrstu kartice za plaćanje.

Od toga, oko 70 posto građana koristi kartice redovito za svakodnevne transakcije što obuhvaća korištenje kartica na prodajnim mjestima, online kupovinu i podizanje gotovine na bankomatima. Jedan od razloga ovog trenda svakako je sve veći porast online kupovine od 2020. godine, što je dodatno potaknula pandemija koronavirusa, a zatim i prelazak na euro.


Online kupovina predvodnik trenda

Istraživanje e-shopper barometar koje je proveo Geopost pokazalo je kako 75 % hrvatskih građana kupuje putem interneta, a redovni e-kupci prosječno kupuju online 37 puta godišnje, uz pretpostavku kako su važne prednosti ušteda vremena i novca te smanjenje stresa. Među kupcima je 51 % žena, a najčešće naručuju proizvode iz kategorije mode, zatim proizvode iz kategorije ljepota i njega, a potom obuću.

Foto: Shutterstock

Rast popularnosti online kupovine u Hrvatskoj također je potaknut mogućnošću jednostavnog kartičnog plaćanja i povjerenjem u sigurnost online transakcija. Sve veći broj trgovina nudi i besplatnu dostavu te povrat robe, što dodatno olakšava online kupovinu pa ne čudi što Hrvati svakodnevno na internetu potroše prosječno 24 milijuna eura.

A kako plaćaju?

Većina kupaca odlučuje se za plaćanje debitnim i kreditnim karticama odmah pri kupnji.


Jedna za sve kreditna kartica

U modernom svijetu financija, fleksibilnost i prilagodljivost postaju ključne karakteristike koje korisnici traže u proizvodima i uslugama.

Hrvatska poštanska banka uvela je u svoju ponudu novu HPB Visa Jedna za sve kreditnu karticu idealnu za online kupovinu te osmišljenu kao rješenje za sve potrebe korisnika, omogućujući im plaćanje uz maksimalnu fleksibilnost i pogodnosti za različite potrošačke navike.

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to radi li se o svakodnevnim troškovima ili većim izdacima, HPB Visa Jedna za sve kreditna kartica pruža korisnicima mogućnost plaćanja jednokratno ili na rate, prije ili nakon kupovine na prodajnim mjestima u zemlji i inozemstvu te putem interneta, a zatreba li vam gotovina s bankomata, i nju možete podijeliti na rate, što dodatno povećava fleksibilnost i kontrolu nad financijama.


Pogodnosti i fleksibilnost

Podjela troškova na rate je sve popularnija, a nova kreditna kartica HPB-a omogućava podjelu troškova prije ili nakon transakcije, čime se korisnicima nudi izbor u svim situacijama i potrebama. Jednokratna naknada za podjelu na rate ovisi o broju rata te vrsti transakcije i naplaćuje se u postotku iznosa izvršene transakcije.

Jedna od pogodnosti nove HPB Visa kreditne kartice je mogućnost odabira datuma podmirenja troškova: 10-og, 20-og ili zadnjeg dana u mjesecu što korisnicima omogućava dodatnu fleksibilnost u upravljanju financijama i prilagodbu plaćanja vlastitim potrebama i mogućnostima. Gotovinske transakcije i kupovine veće od 25 eura moguće je podijeliti na rate, s maksimalnim mjesečnim iznosom gotovinskih isplata za podjelu na rate od 400 eura.

Foto: Shutterstock


Prilagodljivost potrebama klijenata

Hrvatska poštanska banka kontinuirano prilagođava svoje proizvode i usluge potrebama tržišta i klijenata. U skladu s time i bez obzira na to radi li se o svakodnevnim troškovima, povremenim većim izdacima ili planiranju budućih ciljeva, HPB Visa kreditna kartica pruža maksimalnu fleksibilnost za sve potrošačke navike, želje i potrebe.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije