Patlidžan i jagode hrvatskih proizvođača dva su uzorka hrane u kojima je utvrđena bitno veća razina pesticida od dopuštene. U jagodi je pronađeno 0,08 mg po kilogramu endosulfana, pesticida zabranjena u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj i Singapuru.
Nedavno pokrenuta ocjena njegovih rizika mogla bi rezultirati i globalnom zabranom. U patlidžanu su pronašli 0,1 mg/kg fenproratrina. Ispitivanja su to u okviru ovogodišnjeg nacionalnog monitoringa hrane Ministarstva zdravstva koje još traje, a konačno će izvješće biti gotovo početkom 2010. Još 15 uzoraka hrane nije odgovaralo propisanim vrijednostima.
– Proizvođačima takvih proizvoda daljnja prodaja tih proizvoda zabranjena te je naređeno da ih povuku i unište – kaže Ružica Vazdar, viša sanitarna inspektorica Ministarstva zdravstva.Monitoring ostataka pesticida za 2009. predvidio je uzimanje ukupno 336 uzorka hrane u četiri navrata. Od toga su u prva tri perioda analizirana 252 uzorka, a kontrola za studeni još traje.
U svakom se periodu uzorkovanja uzimalo po 84 uzorka u šest gradova, od čega 56 u Zagrebu i istoimenoj županiji, Osijeku, Splitu i Rijeci te 28 u Dubrovniku i Sisku. Što će se gledati, definira se temeljem rezultata lanjskog monitoringa i prema RASFF obavijesti (sustav EU za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje) te novih znanstvenih spoznaja i drugih informacija.
Od 198 uzoraka analiziranih na prisustva GMO-a u osam je utvrđena njihova prisutnost, ali u dopuštenim količinama.
Da, da, GMO u dopuštenim količinama!!! Za deset godina otkrit će se da su to smrtonosne količine. I vidi se da je tekst pisao polupismeni tip zalutao u novinarstvo. Pa valjda je red da se napiše koja ja razina GMO-aMO-a dopuštena. Da se ne trudi, odmah ću mu reći. Dopušteno je 0 promila!