Ako ne odvojite vrijeme za obrok, ne sjedite dok jedete niti ste usredotočeni samo na hranu, to se može odraziti na sustav koji kontrolira apetit.
Nakon dvadeset minuta žvakanja hrane tanko crijevo počinje lučiti hormone kao što su kolecistokinin i leptin, koji signaliziraju mozgu da je želudac pun.
Međutim, isprekidano ili prebrzo konzumiranje hrane može zaustaviti ovaj proces, što često rezultira uzimanjem puno veće količine hrane nego što vam je potrebno.
Kako to utječe na probavu
Uzimanje hrane u žurbi može sniziti razinu hidroklorne kiseline u želucu. To može usporiti proces probave i uzrokovati da djelomično probavljena hrana dospije u crijeva.
Zbog toga možete osjetiti bolove i nadutost u trbuhu. Eto još jednog razloga da odvojite dovoljno vremena za obrok, kao i da dobro sažvačete svaki zalogaj.
Ako ste na dijeti...
Kad jedete na brzinu i u pokretu, popušta i vaša samokontrola. Visokokalorične namirnice, bogate jednostavnim ugljikohidratima, izazivaju oscilacije razine glukoze u krvi, kao i njezin nagli pad, zbog čega ćete brzo ponovo osjetiti umor i glad.
>>Što je zdravije: Čokolada ili čips, banana ili jabuka, običan ili voćni jogurt?
>>Evo zašto zaista morate jesti manje obroke