Inspektori hrane provode smjernice koje je postavila Uprava za hranu i lijekove (FDA) u raznim procesima povezanima s hranom, od nabave do distribucije, kako bi održali važne standarde koji štite javno zdravlje, piše Mirror.
Njihova je uloga ključna u osiguravanju da je ono što nam se prodaje sigurno, a uvjeti u kojima se pripremaju u skladu sa sigurnim standardima, a sada je jedan inspektor podijelio određene namirnice koje će uvijek izbjegavati dok kupuje hranu u supermarketu.
VEZANI ČLANCI:
Nepasterizirano mlijeko, koje se obično naziva sirovim mlijekom, je na vrhu njihovog popisa. Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje se podvrgava procesu zagrijavanja kako bi se uklonili patogeni i produžio rok trajanja, sirovo mlijeko zadržava svoje prirodno stanje. Međutim, nedostatak pasterizacije predstavlja rizik za potrošače, jer sirovo mlijeko može sadržavati štetne klice kao što su salmonela, E. coli, listerija, brucela i više, istaknuli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Stručnjaci za sigurnost hrane općenito savjetuju da se ne konzumira sirovo mlijeko zbog inherentnih rizika povezanih s njim.
"Mnogi ljudi tvrde da sirovo mlijeko ima neke zdravstvene dobrobiti, ali jednostavno nije vrijedno rizika jer postoji mnogo patogenih organizama koji su još uvijek živi u tom mlijeku, pogotovo ako dolazi izravno iz pogona za preradu", rekao je prehrambeni kemičar dr. Bryan Quoc Le za Daily Express.
Sirove klice, kao što su klice rotkvice, lucerne i djeteline, predstavljaju izazove u smislu sigurnosti hrane. Iako se klice smatraju hranjivim dodatkom jelima, one također mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele. Kao mjera predostrožnosti, savjetuje se potrošačima da temeljito operu klice prije konzumacije kako bi se smanjila vjerojatnost bolesti izazvane hranom.
GALERIJA: Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su!
“Kako bi klice proklijale, sjeme se ne može adekvatno dezinficirati kako bi se ubila, primjerice, salmonela. No postoje uzgajivači klica koji rade sjajan posao i posvećuju veliku pozornost čišćenju i sanitaciji”, objasnila je profesorica Kali Kniel, mikrobiologinja sa Sveučilišta u Delawareu.
Prethodno narezani proizvodi, koji se obično nalaze u trgovinama mješovite robe i supermarketima, također izazivaju zabrinutost iz perspektive sigurnosti hrane. "Ako namjeravate jesti prethodno narezane proizvode sirove, suočavate se s istom količinom rizika od mikroba kao i s klicama. Pakirana hrana, prema zakonu, mora proći strogi postupak, ali hrana koja je proizvedena na licu mjesta, ne mora nužno", rekao je Le. Osim toga, prethodno narezane dinje su posebno osjetljive na rast bakterija zbog svoje vlažne i porozne prirode. Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju potrošače da budu oprezni pri kupnji i konzumiranju već narezanih proizvoda te su istaknuli važnost pravilnog pranja i skladištenja kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Kada su u pitanju postaje s vrućom hranom, gdje se izlažu proizvodi spremni za jelo za kupnju, održavanje odgovarajuće temperature ključno je za sprječavanje rasta bakterija. Propisi o sigurnosti hrane nalažu da se topla hrana treba držati na temperaturi od 57 °C ili višoj, dok se hladna hrana treba držati ispod 5 °C. Potrošačima se savjetuje da provjeravaju čistoću postaja s vrućom hranom i da osiguraju da su namirnice pohranjene i poslužene na sigurnim temperaturama kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne!