Sasvim iskreno

Ispovijest majke: 'Volim svoju djecu, ali jedva čekam da završe praznici i počne nastava'

shutterstock
02.09.2024.
u 13:30

S dolaskom rujna mnoge majke, poput Laure Guckian, koja je opisala svoje iskustvo za Mirror, osjećaju olakšanje, jer priznaje da je više nego spremna da se njezina djeca konačno vrate u školu.

Majka troje djece, Laura, veseli se pripremi školskih užina i slanju djece u školu nakon ljetnih praznika, prenosi Mirror. Tridesetdevetogodišnjakinja iz Tipperaryja u Irskoj kaže da jedva čeka "vratiti malo vremena za sebe" i "samo se opustiti na koji trenutak" u praznoj kući. I nije sama. Laura, koja vodi online platformu za roditeljstvo Mind Mommy Coaching, nedavno je provela anketu među više od 700 majki u Engleskoj i otkrila da gotovo 90 posto njih osjeća "sreću i olakšanje" zbog povratka djece u školu.

Govoreći za Mirror o izazovima školskih praznika, Laura je rekla: "Roditeljstvo je teško tijekom cijele godine, ali postoji pritisak, uglavnom potaknut društvenim mrežama, da ljeto bude savršeno i da svojoj djeci pružimo najbolje moguće iskustvo. Stalno slušamo kako 'imate samo 18 zajamčenih ljeta sa svojom djecom' - i to ne radi ništa drugo nego izaziva strah i krivnju kod majki."

VEZANI ČLANCI: 

Nastavila je: "Nije ni čudo da mnoge majke, uključujući mene, osjećaju olakšanje zbog povratka djece u školu. Ljeto je za mnoge roditelje zaista teško vrijeme jer se sve dodatno komplicira tijekom praznika." Laura, koja ima troje djece u dobi od tri, četiri i osam godina, rekla je da joj se rujan čini kao "povratak u normalu".

"Tijekom ljeta, čini se kao da stalno žongliramo s tri ili četiri stvari odjednom i to postaje neodrživo. Ova razina multitaskinga nije dobra ni za nas ni za našu djecu," rekla je. Laura je objasnila da je iskustvo majčinstva za svakoga drugačije i da ponekad može biti "čista radost, a ponekad čista frustracija" - i to je potpuno u redu. U poruci drugim roditeljima, rekla je: "U redu je ponekad osjećati da želite pobjeći i sjediti u sobi sami. Ne moramo uživati u svakom trenutku, i to nas ne čini ništa manje izvanrednim majkama." Njezino istraživanje također je pokazalo da se 90 posto majki osjeća rastrgano i iscrpljeno tijekom praznika, a 80 posto osjeća veću "majčinsku krivnju" tijekom ljeta.

GALERIJA: Ove godine ne idete na more? Evo gdje sve možete odvesti djecu umjesto toga i pružiti im dan za pamćenje

1/12

"Na osobnoj razini, više ne osjećam majčinsku krivnju, ali sam je nekada stalno osjećala," rekla je Laura. "Naučila sam da je to samo društveno očekivanje. Ako ste majka i čujete sebe kako govorite 'trebala bih' ili 'ne bih trebala', prepoznajte da to obično dolazi od vanjskih pritisaka i zapitajte se usklađuje li se to s vašim pravim potrebama ili željama kao majke. Ako ne, pustite to." U širem smislu, Laura vjeruje da bi društvo trebalo razmotriti kako bolje podržati majke na radnom mjestu tijekom ljetnih praznika. "Voljela bih vidjeti više podrške u zajednici kada je riječ o angažiranju djece tijekom ljeta. Potrebne su nam inkluzivne, pristupačne i dostupne aktivnosti za djecu…," rekla je.

Djeca iz vrtića u Strožancu iznenadila svoju odgajateljicu na vjenčanju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije