Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Isprobajte jednostavan recept za napraviti kefir kod kuće

kefir
Foto: Pexels
1/2
19.04.2024.
u 11:32

Poznato je da kefirovi probiotici i hranjive tvari podržavaju zdravlje probavnog sustava i crijeva. No pijenje kefira može vam koristiti i na druge načine, kao što je poboljšavanje zdravlja srca i kostiju, smanjenje rizika od osteoporoze, antibakterijska svojstva, a pomaže i u kontroli šećera u krvi.

Kefir često nalazimo na sniženoj cijeni u Kaufland katalogu, a onima koji žele napraviti svoj domaći kefir, trebati će: 

  • 2 staklene posude (od 1 litre)

  • 1 cjedilo 

  • 2-3 šalice svježeg mliječnog mlijeka (Samo pazite da mlijeko koje odaberete nije ultrapasterizirano, jer tada nije održiv izvor hrane za kefirna zrnca)

  • Najmanje 2 žlice kefirnih zrnaca. Možete ih naručiti putem interneta u raznim trgovinama zdrave hrane 

Korak 1: Fermentacija

Stavite jednu žlicu kefirnih zrnaca u staklenu posudu i napunite šalicom svježeg mlijeka. Omjer žitarica i mlijeka uvijek bi trebao biti 1 žlica na 1 šalicu, a može se povećati ako želite napraviti veću količinu. Ostavite nekoliko centimetara prostora na vrhu kako biste napravili mjesta za karbonizaciju i rast zrna.

Pokrijte staklenku nečim što propušta zrak, poput čvrste tkanine ili filtera za kavu, i pričvrstite gumicom. Kefirnim zrncima nije potreban kisik da bi preživjela, ali postoje sojevi bakterija u mlijeku i kefirnim zrncima koji uspijevaju u okruženjima bogatim kisikom, pa je protok zraka ključan.

Ostavite staklenku s kefirnim zrncima i mlijekom na sobnoj temperaturi otprilike 24 sata. Ako živite u toplijim krajevima, proces fermentacije će vjerojatno biti brži, a ako živite u hladnijim bit će sporiji. Znat ćete da je kefir gotov kada se konzistencija zgusne, mlijeko bude dobilo kiseli okus i kada se u smjesi počnu pojavljivati nijanse bijele i žute boje - ovo je skuta i sirutka koji se tek počinju odvajati.

Korak 2: Procijedite kefir

Smjesu proliti kroz cjediljku, skupljajući tekućinu u zdjelu, a drvenom kuhačom gurnuti zrna u cjediljku i skupiti sav višak tekućine. Ostat će vam samo zrnca u cjedilu koja će manje ličiti na jogurt, a više na svježi sir. Kefir iz posude preliti u drugu staklenu teglu ili bocu i poklopiti poklopcem. Možete ga popiti odmah ili ga čuvati u hladnjaku do tri tjedna.

Korak 3: Ponovno nahranite svoja kefirna zrnca

Kefirna zrnca iz cjedila vratite natrag u njihovu staklenku i ponovno ih prelijte svježim mlijekom, zatim poklopite i ponovite cijeli postupak. Kefirna zrnca će se udvostručiti svaka dva tjedna, stoga dodajte više mlijeka kako biste zadržali omjer 1:1.

Korak 4: Pojedite ili popijte kefir

Kao jako zdravu opciju doručka probajte smoothie prepun zelenila, bobičastog voća i otprilike šalicu kefira za oštar okus.

Foto: Pexels

Možda ćete se morati malo naviknuti na okus domaćeg kefira, stoga ne čudi da ga mnogi u početku ne piju direktno, već ga zamiješaju s drugim namirnicama. Možete napraviti jednostavnu kombinaciju kefira i meda i polako ga ispiti, uživajući u svakom gutljaju.

Važno je spomenuti da iako kefir jako dobro utječe na tijelo, ne treba pretjerivati u konzumaciji. Moguće su i neke negativne nuspojave, poput plinova i nadutosti kad počnete jesti i piti hranu bogatu probioticima poput kefira, pa počnite s manjim količinama. Uvijek možete povećavati unos u međuvremenu dok se vaše tijelo prilagođava.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije