Gotovo tijesto za pizzu možete prema potrebi i zamrznuti, samo ga prilikom odmrzavanja prekrijte vlažnom krpom. Recept smo posudili od gastroblogerice Tatjane Miletić na blogu MyTastyPot.
Osnovno tijesto za pizzu
Sastojci:
1 kg prosijanog mekog brašna tip 400
3-4 jušne žlice maslinova ulja
1 paketić svježeg kvasca
1 žličica šećera
20 g soli
600 ml mlake vode
Priprema:
U posudu s mlakom vodom (100 ml) dodajte šećer, prstohvat brašna, izmrvite kvasac pa promiješajte i pustite oko 30 minuta da nadođe. U brašno dodajte sol, nadošli kvasac i ulje. Sve izmiješajte kuhačom uz lagano dodavanje vode i pustite smjesu da odstoji 5 minuta. Poslije toga nastavite mijesiti uz dodavanje vode ako je potrebno. Tijesto mijesite barem 15 minuta na pobrašnjenoj radnoj površini dok ne postane glatko i mekano, pa ga ostavite da odstoji oko 30 minuta. Zatim ga ponovo premijesite i formirajte loptice željene veličine (200-250 g). Preko njih prebacite vlažnu pamučnu krpu i ostavite oko 20 minuta da se dignu. Rukama formirajte oblik pizze i stavite nadjev po želji. Ključna stvar je temperatura pećnice - što je viša to je bolje. Minimalna temperatura da ne dobijete "pizza kruh" je 250 stupnjeva. Ukoliko imate jaču pećnicu tim bolje. Pecite desetak minuta, izvadite iz pećnice i uživajte!