Priče u prirodi

Istraživanje ljepota Varaždinske županije

Varaždinska županija
Foto: Matthew Nelson
1/10
21.10.2024.
u 13:33

Zavirite u srce šuma i rijeka, gdje svaka staza krije tajne prošlosti i snove budućnosti

Dok vi uživate u ugođaju Varaždinske županije, stanovnici ove destinacije stvaraju svoje priče u okruženju prirode. Ne nosi uzalud rijeka Drava nadimak europska Amazona.

Bicikliranje Varaždinskom županijom je razvijena aktivnost, a poseban je doživljaj cikloruta uz rijeku Dravu. Ako više volite koristiti svoje dvije ruke, vesla su spremna za rafting Dravom. Za diskretno istraživanje riječnih rukavaca i mekanih sprudova, daska za veslanje je idealan odabir. Pozdravit će vas i brojne životinje zaštićenog dravskog biorezervata.

Foto: Siniša Sović/FAS

Ljubitelji panoramskih pogleda i šumskih puteva znaju da je Ivančica najviša planina Hrvatske sjeverno od Save, do čijeg se vrha isplati malo oznojiti. Kao što paraglideri dobro znaju kakav užitak je spustiti se s Ravne Gore prelijetajući Trakošćan i druge dvorce Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji svatko može pronaći svoje utočište, osobnu lokaciju za bijeg od stresne svakodnevice.

Bednjanski kraj kao da nije stvaran. Poput priče iz kakve ilustrirane bajke, smjestio se u podnožju Ivančice, Strahinščice, Maceljske i Ravne gore. Ovdje možete uživo doživjeti i čuveni Bednjanski dijalekt, međunarodno zaštićen kao nematerijalna kulturna baština.

Foto: Siniša Sović/FAS

Za obnovu tijela i duha, preporuka je termalna sumporna voda. Baš ova koja izvire na prostoru današnjeg parka u Varaždinskim Toplicama. Artritis i reumatske tegobe ovdje su olakšavali još stari Rimljani. Tada je bilo poznato pod nazivom Aquae Iasae, a posljednjih „samo“ 185 godina, službeno je lječilište.

Jeste li znali da se na području Lepoglave nalazi zaštićeno područje Gaveznica – Kameni vrh, jedini fosilni vulkan u Hrvatskoj i nalazište poludragog kamena ahata. Ovaj geološki spomenik nastao je prije 22 milijuna godina, a danas je znanstvena, obrazovna i turistička atrakcija.

Foto: Pointers produkcija

Uzbuđenje kombinacije povijesnih lokaliteta i uređenih planinarskih staza s vidikovcima i izvorima vode nigdje nije tako intenzivno kao u Varaždinskoj županiji. Posjetite arheološki lokalitet utvrde Paka, dio srednjevjekovnog obrambenog sustava s utvrdom Čanjevo na jugu, Kamenom Goricom na sjeverozapadu i Grebengradom na sjeveru.

Obilazak utvrda Grebengrad, utvrde Paka i utvrde Čanjevo povezuje šetnica kroz šumu. Usput vam je i takozvani „zagorski Klek“ – Čevo, nezaobilazna točka rekreativaca, ali i raznih rekreativnih natjecanja poput cross liga.

Ako niste baš u natjecateljskoj formi ili ju želite steći, odaberite jednu od treking ruta u Ludbregu. Sve staze počinju i završavaju na Otoku mladosti, a vode vas kroz netaknutu prirodu i čist zrak.

Foto: Siniša Sović/FAS

Osim trkačko/planinarskim stazama, Varaždinska županija obiluje i lako dostupnim izletištima za obitelj s djecom, s potrebnom infrastrukturom i obaveznim pitomim šumarcima i jezerima koji zaokružuju idiličnu priču.

Za one koji znaju da se za istinsko opuštanje potrebno malo (ili malo više) rekreirati, Varaždinska županija je kao stvorena.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije