Prema riječima prehrambene savjetnice Natalie Alibrandi, na naše zdravlje jednako koliko i što utječe i kada jedemo, a evo što ona kaže, kad je najbolje vrijeme za uživanje u različitim namirnicama.
Sladoled: 6.30 h: Japanska studija sa Sveučilišta Kyorin u Tokiju pokazala je da su ljudi koji su ujutro jeli sladoled bili budniji i manje razdražljivi, a zaključak je da jedenje smrznute hrane čim se probudite može poboljšati metalne sposobnosti. Znanstvenici su naime zaključili da hladnoća stimulira visokofrekventne alfa valove u mozgu, a londonski institut za psihijatriju kaže da osim toga, sladoled pruža osjećaj zadovoljstva ravnog dobitku na lutriji.
VEZANI ČLANCI:
Jaja i meso: 7.00 h: Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da ljudi koji za doručak jedu jaja za ručak unesu manje kalorija od onih koji doručkuju jelo bogato npr. ugljikohidratima. Naime hrana bogata proteinima ujutro ili nakon treninga može pomoći da duže ostanemo siti i tako smanjimo unos nepotrebnih kalorija kasnije u danu. Osim toga, sveučilište Waseda u Tokiju otkrilo je i da jutarnja konzumacija hrane bogate proteinima povećava mišićnu masu.
Kava i kolač: 10:00 h: Idealno vrijeme za kofein i lagani međuobrok je sredina jutra. Naime, prema studiji sa Sveučilišta Tel Aviv, rano ujutro kava može uzrokovati tjeskobu jer su u organizmu već visoke razine 'hormona stresa' kortizola, no on se smanjuje kako jutro odmiče pa je cca. 10 h idealno vrijeme za kofein i lagani međuobrok. Osim kortizola, studija sa izraelskog Sveučilišta istraživala je i ugljikohidrate debljanje, a pokazala je da se oni koji kolače jedu ujutro debljaju manje od onih koji ih jedu kasnije tijekom dana. "Jedući ono što volite smanjujete želju za tim. Zato si dopustite da svaki dan pojedete manji kolač ili komad torte, a najvažnije se zaustaviti na jednom, tj. malom komadu", rekla je autorica studije dr. Daniela Jakubowicz.
Čokolada: 11:00 h: Čokolada; pod uvjetom da se jede prije ručka; može čak i pomoći u mršavljenju. Jedna je španjolska studija tako pokazala da su žene koje su ujutro pojele 100-tinjak grama šećera sagorjele više tjelesne masti i imale nižu razinu šećera u krvi od onih koje uopće nisu jele čokoladu.
Juha: 12 sati: Jedenje niskokalorične juhe oko pola sata prije ručka također pomaže mršavljenju, kaže studija Sveučilišta Penn State, a pokazala je da će oni koji ju tada jedu unijeti oko 20 posto manje kalorija od ostalih.
VEZANI ČLANCI:
Tjestenina: 12.20: Brazilska studija iz 2021. pokazala je da unos većine kalorija ranije tijekom dana pospješuje gubitak težine i metaboličko zdravlje pa je hranu koja deblja najbolje jesti rano poslijepodne. Studija je naime otkrila da jedenje većine dnevnih ugljikohidrata; poput npr. tjestenine; u vrijeme ručka uz zdravu prehranu dovodi do bržeg gubitka kilograma, a nakon što su osam tjedana ručali jela bogata ugljikohidratima, sudionici studije primijetili su značajan gubitak masnoće.
Banane: 17.30 h: Poznato je da banane koje su bogate mineralima kalijem i magnezijem pomažu smanjiti 'hormon stresa' kortizol u tijelu, a uz to kalij pomaže i da se mišići brže opuste; pa je bananu najbolje pojesti nakon stresnog dana na poslu. Banane su također bogate serotoninom, 'hormonom sreće' zaslužnom za dobro raspoloženje.
Žitarice: 19:00 h: U kombinaciji s ugljikohidratima iz žitarica, aminokiselina triptofan iz mlijeka savršena je za uspavljivanje, pa je žitarice s mlijekom najbolje jesti predvečer, kaže National Sleep Foundation. Pema studiji iz 2015. u časopisu Nutrients, još bolje od 'običnih' su obogaćene žitarice jer su mali i hranjivo bogati obroci posebno dobri i za zdravlje srca i mišićnu masu.
Kivi: 21.30 h: Ako vam je navečer teško zaspati, sat vremena prije spavanja biste trebali pojesti kivi, kaže jedno američko četverotjedno istraživanje čiji su ispitanici pred spavanje jeli po dva kivija, a trebalo im je gotovo duplo manje vremena da zaspu od onih koji ga nisu jeli, prenosi The Sun.
Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!