U medu prevladavaju voćni i grožđani šećer.
To su jednostavni šećeri koji vrlo brzo dospijevaju u krv ne opterećujući organizam. Ova ukusna, prirodna namirnica sadrži brojne zaštitne tvari koje djeluju preventivno i terapijski: proteine, aminokiseline, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine (naročito iz skupine B kompleksa)…
Lipov med, na primjer, potiče preznojavanje, med od heljde učvršćuje stijenke krvnih žila, a bagremov med ima protuupalno djelovanje.
Ipak, najvažniji učinci su jačanje imuniteta i antikancerogeno djelovanje. Konzumirajte tamnije vrste meda jer sadrže više antioksidansa od svjetlijih vrsta.
>>Zaboravite na kupljene sokove. Zdrave i ukusne možete napraviti sami!
Na žalost u hrvatskoj se jako malo troši med i to u većini slučajeva prilikom prehlade i što je najgore stavlja se u vreo čaj i time uništava sve ono najvrijednije. Toplo preporučam svima koji imaju problema sa probavom ili stomačnih tegoba neka uzmu kestenov med. Biti će ugodno iznenađeni djelotvornošću i u većini slučajeva nestajanjem tegoba. Čak je djelotvoran i kod onih koji imaju problema sa čirem na želudcu. Naravno uvjet je da dođete do pravog kestenovog meda a ne patvorine. Još jedan pčelinji proizvod kojeg skuplja po cvijetovima i koji ima fantastičan učinak za povećanje željeza u krvi a radi se o cvijetnom prahu. Imam mušterija koji mi svijedoče da su za dvadesetak dana korištenja cvijetnog praha od po jednu malu žlicu na dan digli željezo sa tri četiri na dvaeset i nešto. Zvuči kao naučna fantastika ali je istina i to su brojna svjedočanstva. Naravno da farmaceutskoj industriji odgovara da se uzimaju tablete i da se skupo plaćaju i još sa upitnom djelotvornošću.