Redovito konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od razvijanja raka debelog crijeva, pokazuju to najnovija istraživanja provedena u Poljskoj i objavljena u časopisu European Journal Of Cancer Prevention. U istraživanju su uspoređena 592 pacijenta koja pate od bolesti sa 765 zdravih pacijenata u istoj bolnici. Istraživanje je pokazalo da su pacijenti s rakom pojeli 9,5 obroka tjedno, a oni bez bolesti 11 obroka. Smanjen rizik od raka bio je vidljiv kod onih koji su dnevno pojeli jednu jabuku, a konzumiranje više od jedne jabuke smanjuje rizik za gotovo pola. Konzumiranje drugog voća i povrća nije imalo takav efekt na rak debelog crijeva. Zaštitna svojstva jabuke možda se kriju u flavonoidima koji djeluju kao antioksidansi koncentrirani u kori jabuke, smatraju znanstvenici. Prije konzumiranja jabuka se svakako mora oprati, ali ne i guliti. No. prema Svjetskoj organizaciji za istraživanje raka, rizik od raka se može smanjiti za 30 do 40 posto samo malim promjenama poput uzimanja više voća i povrća, redovitog vježbanja i kontrole težine.
Jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Rizik od raka se može smanjiti za 30 do 40 posto malim promjenama poput uzimanja više voća i povrća...
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.