Novo istraživanje

Jedna osobina čini vas puno privlačnijima drugim ljudima, a nije humor niti inteligencija...

shutterstock
09.10.2024.
u 08:00

Bilo da se radi o kupovanju nove odjeće ili odabiru frizure, mnogi će pokušati sve kako bi izgledali privlačnije. No, novo istraživanje sugerira da je vaša fizička privlačnost zapravo povezana s jednom ključnom osobinom.

Možda prvo pomislite na smisao za humor ili inteligenciju, no istraživači sa Sveučilišta Tel Aviv kažu da se sve svodi na ljubaznost, poznatu i kao prosocijalnost, prenosi Daily Mail. “Prosocijalnost, zbog svoje ključne uloge u ljudskim odnosima, jedinstveno utječe na procjene fizičke privlačnosti,” izjavili su istraživači. Ranija istraživanja otkrila su brojne čimbenike koji utječu na fizičku ljepotu, uključujući simetriju lica, koketnost i samopouzdanje. Međutim, do sada je utjecaj ljubaznosti na fizičku privlačnost bio uglavnom neistražen.

“U društvu koje cijeni izgled, važno je razumjeti čimbenike koji utječu na procjenu ljepote,” napisali su istraživači, predvođeni dr. Natalijom Kononov, u svom radu objavljenom u British Journal of Social Psychology. U studiji su ispitivali kako prosocijalnost – definirana kao djela koja koriste drugima, poput suradnje i ljubaznosti – utječe na procjenu ljepote. Tijekom istraživanja proveli su niz eksperimenata na ukupno 4.192 sudionika. Sudionicima su prikazane fotografije nasmiješenih muškaraca ili žena uz opise njihovih osobina. Opisi su uključivali različite karakteristike, poput volontiranja u pučkoj kuhinji (što sugerira da je osoba ljubazna), smisao za humor i inteligenciju.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon što su sudionici vidjeli fotografije i opise, ocijenili su koliko su osobe na slikama privlačne. Rezultati su pokazali da su kroz svih deset eksperimenata osobe koje su bile prikazane kao prosocijalne ocijenjene fizički privlačnijima. Zanimljivo je da je ljubaznost imala veći utjecaj na procjenu ljepote nego humor ili inteligencija. “Iako i druge osobine imaju svoje prednosti, ovo istraživanje pokazuje da prosocijalnost značajno utječe na procjene ljepote više od ostalih pozitivnih osobina, poput humora ili inteligencije,” objasnili su istraživači. Općenito, nadaju se da će rezultati naglasiti “jedinstvenu i središnju ulogu” ljubaznosti u oblikovanju fizičkog izgleda. “Na individualnoj razini, uključivanje u ljubazna i korisna djela moglo bi dovesti do povoljnije procjene vašeg izgleda,” zaključili su.

Psiholozi otkrili: Ljudi koji imaju tetovaže po tijelu razlikuju se od drugih po tri osobine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije