Ima li od nje koristi?

Jeste li čuli za kavu s maslacem - tzv. bulletproof? Slavni je obožavaju

Shutterstock
28.07.2024.
u 15:06

Više nije dovoljno piti jednostavnu kavu s mlijekom, ovih dana sve se vrti oko dodavanja sastojaka koji donose koristi za tijelo. Na primjer, žlica kolagena ili gljiva, kao što su 'lion’s mane' ili 'chaga'...

Postoji jedan napitak koji obožavaju i slavni: 'bulletproof kava.' Poznato je da su pjevač Harry Styles i glumica Shailene Woodley obožavatelji ovog kontroverznog napitka, također poznatog kao kava s maslacem, koja je prisutna već godinama i ne pokazuje znakove povlačenja, piše Glamour.

Za one koji nisu upućeni, 'bulletproof kava' je u suštini kava pomiješana s organskim maslacem ili ghee maslacem. Obožavatelji ove kave kažu da povećava energiju i koncentraciju. Također kažu da doprinosi održavanju zdrave tjelesne težine.

VEZANI ČLANCI: 

Što je bulletproof kava?

Bulletproof kava je kava obogaćena masnoćama kao što su neslani maslac, ghee ili MCT ulje (masne kiseline srednjeg lanca) ekstrahirano iz kokosovog ulja. Te masnoće tijelo metabolizira u ketone, za koje se kaže da povećavaju osjećaj sitosti i pružaju brzu energiju mozgu. Bulletproof kava je zapravo zaštićeni recept—izum je Davea Aspreyja, koji je također tvorac Bulletproof dijete, dijete slične keto dijeti koja je bogata proteinima i masnoćama. Asprey je došao na ideju o ovoj kavi tijekom putovanja u Tibet, gdje je okusio tradicionalni čaj obogaćen tamošnjim maslacem koji lokalno stanovništvo konzumira prije penjanja na visoke nadmorske visine. Aspreyjevo iskustvo s čajem obogaćenim maslacem inspiriralo ga je da stvori svoju verziju. Rezultat? 'Bulletproof kava.'

VEZANI ČLANCI: 

Ljubitelji ove kave kažu da pruža brz izvor energije koji ne uzrokuje nagli glikemijski rast - za razliku od doručaka bogatih ugljikohidratima i jednostavnim šećerima, koji nas mogu ostaviti iscrpljenima i željnima slatkog međuobroka sredinom jutra. Također pruža osjećaj sitosti.

Iako napitak nije bez kalorija, bez ugljikohidrata je te stoga može zamijeniti doručak bez izbacivanja iz ketoze, tako da možete nastaviti s postom, ako je to način prehrane koji prakticirate. Iz tih razloga, ovo je omiljeni napitak za one koji slijede ketogenu ili niskougljikohidratnu dijetu, koji kažu da im pruža puno energije za cijelo jutro. Također kažu da povećava fokus i mentalne sposobnosti.

VEZANI ČLANCI: 

Iako je istina da kava, maslac, ghee i MCT ulje dobiveno iz kokosa imaju svoje zdravstvene prednosti - uključujući vitamine, minerale i omega-3 masne kiseline - zapravo nema mnogo istraživanja koja podržavaju tvrdnje o 'bulletproof kavi'.

Znanstveni pregled koji je analizirao više studija o 'bulletproof kavi' objavljenih između 2021. i 2023. kaže: 'Iako 'bulletproof kava' ostaje popularan izbor za mnoge, trenutni znanstveni dokazi ne podržavaju tvrdnje o njenim koristima.... Nismo pronašli značajna poboljšanja u kogniciji, budnosti ili razinama energije u studijama kada je 'bulletproof kava' uspoređena s običnom kavom, navodni učinci bulletproof kave na glad, sitost, potrošnju energije u mirovanju i oksidaciju masti ostaju nejasni, prvenstveno zbog dodatnog unosa kalorija povezanog s napitkom koji poništava bilo kakve potencijalne koristi.'

Postoje li rizici konzumacije bulletproof kave?

Iako je vjerojatno u redu za zdrave osobe povremeno piti 'bulletproof kavu', važno je napomenuti da je napitak prilično visokokaloričan (oko 230 kcal po šalici) i bogat zasićenim mastima (oko 21 gram). Stoga, nije najbolja opcija za one koji su zabrinuti za razinu kolesterola ili imaju druge zdravstvene probleme.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije