Zbog visoke nutritivne vrijednosti samoniklo bilje može parirati najekskluzivnijim namirnicama. A kopriva je, iako je mnogi smatraju tek korovom, jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Često prisutna i lako vidljiva, kopriva je dostupnija od mnogih drugih biljaka, ali treba biti oprezan pri branju i ruke zaštititi rukavicama. U kulinarstvu se koristi pretežno list koprive zbog blagog, slatkog i nenametljivog okusa. Najbolja je za branje od ožujka do svibnja, kad je mlada i sočna.
Pri pripremi koprive važno je prije kuhanja blanširati listove. Listovi se blanširaju tako da se prokuhaju u vodi, nakon čega bi bilo idealno staviti ih u posudu s ledom kako bi zadržali boju, ali mogu se i ocijediti u vrlo hladnoj vodi. Blanširane koprive odlične su za pripremu krem juha, a mogu se umijesiti ili umiješati i u razna tijesta, umake, lazanje...
Muffini od koprive
Sastojci:
- 200 g obarene koprive
- 2 jaja
- 200 g svježeg sira
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 dl suncokretovog ulja
- 1,5 čaša kukuruznog brašna
- 1 čaša pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- sol po ukusu
Priprema:
Koprivu očistiti i blanširati nekoliko minuta te sitno isjeckati. Umutiti jaja, dodati sir, kiselo vrhnje, ulje i nasjeckanu koprivu pa dodati suhe sastojke: kukuruzno i pšenično bračno te prašak za pecivo. Sve dobro izmiješati i smjesom napuniti kalupe za muffine u koje smo stavili papirnate košarice za muffine. Punimo 2/3 kalupa te muffine pečemo dvadesetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Juha od koprive
Sastojci:
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica maslaca
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 3 krumpira
- 200 g koprive
- 6 šalica vode
- sol
- papar
Priprema:
Zagrijati vodu u loncu i pustiti da proključa. U velikoj tavi zagrijati maslac i maslinovo ulje. Nakosati luk i pržiti ga dok ne omekša. Dodati i nasjeckani češnjak te na kockice narezani krumpir te pržiti nekoliko minuta. Po potrebi podliti vodom. Dodati i koprive pa pirjati dok ne omekšaju. Dodati proključalu vodu i kuhati sve zajedno 15 do 20 minuta. Smjesu staviti u blender i miksati dok ne postane kompaktna. Posoliti i popapriti po želji.
VEZANI ČLANCI: