Divlja kraljica bilja

Jeste li ikad koristili koprivu u kuhinji? Donosimo vam ukusne recepte u koje ćete se zaljubiti!

shutterstock
20.05.2023.
u 07:00

Kuhati s njom znali su i stari Rimljani, na meniju je sve više chefova, a može biti sastojak čitavog niza jela – od predjela do deserta. No berite je daleko od prometnica...

Zbog visoke nutritivne vrijednosti samoniklo bilje može parirati najekskluzivnijim namirnicama. A kopriva je, iako je mnogi smatraju tek korovom, jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Često prisutna i lako vidljiva, kopriva je dostupnija od mnogih drugih biljaka, ali treba biti oprezan pri branju i ruke zaštititi rukavicama. U kulinarstvu se koristi pretežno list koprive zbog blagog, slatkog i nenametljivog okusa. Najbolja je za branje od ožujka do svibnja, kad je mlada i sočna.

Pri pripremi koprive važno je prije kuhanja blanširati listove. Listovi se blanširaju tako da se prokuhaju u vodi, nakon čega bi bilo idealno staviti ih u posudu s ledom kako bi zadržali boju, ali mogu se i ocijediti u vrlo hladnoj vodi. Blanširane koprive odlične su za pripremu krem juha, a mogu se umijesiti ili umiješati i u razna tijesta, umake, lazanje...

Muffini od koprive

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g obarene koprive
  • 2 jaja
  • 200 g svježeg sira
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 dl suncokretovog ulja
  • 1,5 čaša kukuruznog brašna
  • 1 čaša pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • sol po ukusu

Priprema:

Koprivu očistiti i blanširati nekoliko minuta te sitno isjeckati. Umutiti jaja, dodati sir, kiselo vrhnje, ulje i nasjeckanu koprivu pa dodati suhe sastojke: kukuruzno i pšenično bračno te prašak za pecivo. Sve dobro izmiješati i smjesom napuniti kalupe za muffine u koje smo stavili papirnate košarice za muffine. Punimo 2/3 kalupa te muffine pečemo dvadesetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Juha od koprive

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 krumpira
  • 200 g koprive
  • 6 šalica vode
  • sol
  • papar

Priprema:

Zagrijati vodu u loncu i pustiti da proključa. U velikoj tavi zagrijati maslac i maslinovo ulje. Nakosati luk i pržiti ga dok ne omekša. Dodati i nasjeckani češnjak te na kockice narezani krumpir te pržiti nekoliko minuta. Po potrebi podliti vodom. Dodati i koprive pa pirjati dok ne omekšaju. Dodati proključalu vodu i kuhati sve zajedno 15 do 20 minuta. Smjesu staviti u blender i miksati dok ne postane kompaktna. Posoliti i popapriti po želji.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije